Babamdan Şiddet Görüyorum, Şikayete Bulunabilir Miyim?
16 yaşında bir genç olarak, yaklaşık 7-8 ay önce cinsel yönemim sebebiyle babam tarafından 3-4 ay boyunca eve kilitlendim. Hem fiziksel hem de psikolojik şiddete maruz kaldım. Telefonum olmak üzere birçok eşyam babam tarafından elimden alındı ve vücudumda darbe izi bırakmayacak şekilde fiziksel şiddete uğradım. Bu durum karşısında yardım isteyemiyordum. Birkaç kez, babamın evden atmaya başlaması ve evde bana yönelik psikolojik işkencelere dayanamayıp izinsiz sakladığım telefonumdan, bana yönelik tehditlerini ve psikolojik baskısını kabullendiği bir ses kaydı aldım. Şuan annem ve babam boşanmış durumda fakat bu birkaç ay boyunca bana yaşattığı olayları hala psikolojik açıdan atlatamadım. Daha önce 183 numarasına şikayette bulunduğumda, 7 ay önce çocuk şubesinde bana pek yardım edilmedi. Ne yapabilirim?
Cevaplar
Avukatistan
Merhaba Enes,
Baban Hakkında Şikâyetçi Olabilir misin?
Evet, 16 yaşında olman dolayısıyla reşit olmadığın için (18 yaşından küçük olduğun için), kendini ilgilendiren konularda bizzat emniyete, savcılığa, ALO 183 Sosyal Destek Hattı’na başvurabilir ve yaşadıklarının şikayetini yapabilirsin. Türk Ceza Kanunu’na (TCK) göre aile içi şiddet, fiziksel ve psikolojik şiddet uygulaması suçtur ve bunu yapan kişilerin ceza alması mümkündür. Ayrıca Çocuk Koruma Kanunu'na göre devlet, mağdur çocuğun korunması ve güvenliği için koruyucu ve destekleyici tedbirler almak zorundadır.
Neler Yapabilirsin?
Emniyet ve Savcılığa Başvuru:
Yaşadıklarını en yakın karakola ya da Cumhuriyet savcılığına giderek anlatabilirsin. Yanında ailenden birisi olmak zorunda değildir. Anlatacaklarından çekinme; çünkü burada amaç, mağdur çocukları korumaktır.
ALO 183 veya 112 Acil Çağrı:
ALO 183 Sosyal Destek Hattı’nı veya doğrudan 112’yi arayıp yaşadıklarını tekrar iletebilirsin. Telefonla başvuru halinde yetkililer seni korumak için harekete geçmek zorundadır.
Ses Kaydı ve Deliller:
Elindeki ses kaydı ve yaşadıklarına dair başka kanıtlar (mesaj, fotoğraf, tanık gibi) varsa bunları mutlaka sakla ve başvurularında sun. Türk hukukunda, özellikle mağdurun kendini koruyamayacağı durumlarda, bu tür deliller önemsenir.
Baro Çocuk Hakları Merkezi ve Sosyal Hizmetler:
Bulunduğun ilin barosunun Çocuk Hakları Merkezi’ne ve bağlı bulunduğun il/ilçedeki Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’ne başvurabilirsin. Gerekli yönlendirmeler yapılır ve bir sosyal hizmet uzmanı seninle ilgilenir.
Psikolojik Destek:
Yaşadıklarının etkisini halen hissediyorsan, psikolojik destek almaktan çekinme. Devlet hastanelerinde ve bazı belediyelerde ücretsiz psikolojik danışmanlık imkanı vardır, başvurabilirsin. (Örneğin MEB Rehberlik ve Araştırma Merkezleri, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri.)
Senin Yaşadıklarının Hukuki Karşılığı Nedir?
Şikayetin Sonucunda Ne Olur?
Tekrar Yardım Alamazsan Ne Yapmalısın?
Eğer çocuk şubesinden veya başka bir kurumdan hiç yardım alamazsan, ilin barosuna bağlı çocuk hakları merkezine veya Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne giderek başvuruda bulunabilirsin. Hakların için ücretsiz avukat atanmasını da isteyebilirsin.
Bu yolları izleyerek hakkını arayabilirsin. Yalnız değilsin ve devletin görevi, seni korumak ve iyi koşullarda yaşamanı sağlamaktır.
Senin güvenliğin ve sağlığın her şeyden önemlidir!
Ek bilgi almak veya yaşadığın şehirde nereye başvuracağını öğrenmek istersen tekrar sorabilirsin.
Sevgilerle, geçmiş olsun.
Kaynak: T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çocuk Koruma Kanunu Çocuk İhmal ve İstismarı Hakkında Tanıtım
Enes Akif Y.
Soru Sahibi Vatandaşolay üzerinden 7-8 ay geçti şikayetçi yinede olabilirmiyim zaman farkediyormu annemsiz gerçekten şikayetçi olabilirmiyim babamdan çocuk şubede annensiz şikayette bulunman zor dediler
Enes Akif Y.
Soru Sahibi VatandaşŞikayetin sonrası sosyal hizmetler devreye girip, gerekirse seni koruma altına alabilir. demişsiniz ve velayet hakkının alınması zaten annemle yaşıyorum yeni boşandıkları için velayet hakkımda anneme geçti yani korumaya alınmam dimi
Enes Akif Y.
Soru Sahibi Vatandaşve 14 yaşından büyük olduğum için annemsiz annemin onayı olmadan tek başıma şikayette bulunabilirmiyim babam hakkında tekrar