Ruhsatsız Silah Bulunma Suçu: 13/1 ile Yargılanma Yerine 13/3 ile Yargılanmalı mıyım?

size-7 rounded border border-slate-200 Hasan C.

2014 yılında internet üzerinden kargo ile bir adet ruhsatsız tabanca ve 90 adet fişek satın aldım. Ancak ilgili kanunlarda 2024 yılında bazı değişiklikler meydana geldi. 2025 yılında ise, silah ve mühimmat evimde polis tarafından bulundu. Seri Muhakeme beklerken 13/1'den tarafıma dava açıldı ve gerekçe olarak 13/1'in Seri Muhakeme'den çıkarılması gösterildi. Suç tarihi olarak 14.02.2025 tarihi kaydedildi. Madem ben ruhsatsız silah satın alma suçundan yargılanmıyorum, neden suç tarihi 2014 tarihinde değil de evimde bulunduğu tarih olarak kabul edildi? Benim sadece ruhsatsız silah bulundurma suçu sebebiyle 13/3'ten yargılanmam ve Seri Muhakeme'ye tabi olmam gerekmiyor mu?

Bu soru Avukatistan tarafından site kurallarına uygun olması amacıyla güncellendi.

Cevaplar

Merhaba,

Sorunuz oldukça önemli ve güncel düzenlemeleri ilgilendirdiği için ayrıntılı bir açıklama yapmayı uygun buluyorum. 2024 yılı sonunda ve 2025 başı itibariyle 6136 sayılı Kanun’un 13. maddesinde ve “seri muhakeme” uygulamasında önemli değişiklikler yapıldı.

1. 6136 Sayılı Kanun Madde 13/1 ve 13/3 Ayrımı ile Suç Tarihinin Önemi

  • 13/1 fıkrası: Ruhsatsız silah taşımak, satmak, imal etmek, ithal etmek, ihraç etmek ve çok sayıda mühimmat/mermi bulundurmak gibi daha ağır ve kamu güvenliğine tehdit oluşturan fiilleri kapsar. Evde, işyerinde ya da üzerinde ruhsatsız bir silahla ve 250’den fazla mermiyle yakalananlar bu kapsamda değerlendirilir.
  • 13/3 fıkrası: Kişinin evinde veya işyerinde bir adet ruhsatsız silah ve mutat miktarda mermi bulundurmasını (yani taşımadan, sadece bulundurmada) kapsar.

Suç tarihi, savunmada belirttiğiniz “satın alma” tarihi değil, suçun ortaya çıktığı ve ortaya çıkarıldığı tarih yani “tespit” (örneğin polis tarafından evde bulunma tarihi) olarak kabul edilir. Bu hem uygulama hem de Yargıtay tarafından benimsenmiş bir ilkedir. Nitekim, ruhsatsız silah taşımak veya bulundurmak “mütemadi (süregelen)” bir suçtur; yani, suç devam ettiği sürece her an tespit edilebilir ve suç tarihi, kolluğun yakaladığı veya ele geçirdiği tarih olur.

2. Seri Muhakeme Usulü Değişikliği

  • 30.11.2024’te yürürlüğe giren değişiklikle, 6136 sayılı Kanun’un 13/1 ve 13/5 fıkraları artık seri muhakeme kapsamı dışına çıkarılmıştır. Sadece 13/3. fıkra (yani evinde/işyerinde bir adet silah bulundurma, düşük miktarda mermi ile) seri muhakemeye tabidir.
  • Yani sizdeki mühimmat/mermi miktarı 250 ve üstünde değilse ve yalnızca evinizde bulunduruyorsanız, 13/3'ten ve “seri muhakeme” usulünden yararlanabilmeniz gerekir. Savcılık, silah dışında “taşıma/satın alma/çok sayıda mermi bulundurma” gibi ek bir fiil isnat etmediyse ve ele geçen sadece evde bir tabanca ve mutat miktarda mermi ise 13/3'ten dava açılması beklenir.

3. Neden 13/1’den İşlem Başlatılmış Olabilir?

  • Evde 1 adet silah ve 250’den az mermi varsa yanlış değerlendirme yapılmış olabilir.
  • Eğer birden fazla silah, yüksek miktarda mermi, ya da taşıma/satın alma eylemi varsa 13/1 uygulanır ve seri muhakeme olmaz.
  • Savcılık “satın alma” suçunu işlediğinizi değerlendirdiyse, olayda evde bulundurma değil, “satın alma/ticaret” gibi bir fiil isnat ediyorsa yine 13/1 uygulanabilir. Ancak sırf internetten alınmış olması ve yalnızca evde bulunmuş ise, aksi ispatlanmadıkça bulundurma olarak değerlendirilir.
  • Bu noktada iddianamede isnat edilen suç fiiline ve evde yakalanan silah/mermi miktarına bakmak gereklidir.

4. Sonuca Dair Değerlendirme

  • Eğer sadece evde bulundurma varsa, 13/3’ten yargılanmanız ve seri muhakeme usulüne tabi olmanız gerekir.
  • Satın alma, taşıma veya yüksek miktarda mermi/silah varsa 13/1 uygulanır ve seri muhakemeye girmez, bu yüzden doğrudan mahkemeye sevk edilirsiniz.
  • Suç tarihi her zaman “tespit günü”dür çünkü suçun gerçekleştiği ve sona erdiği an budur.

Özetle;

  • Tek silah ve mutat (az sayıda, örn. 50) fişekle evde bulunmuşsanız 13/3 uygulanır ve seri muhakeme usulüne girersiniz.
  • Yüksek miktarda mermi/birden fazla silah/taşıma/satın alma geleneksel olarak 13/1’e girer ve usul klasik ceza yargılamasıdır.
  • Dava dosyanızı bir ceza hukukçusu ile detaylıca inceletmeniz, fazla isnat varsa buna itiraz hakkınızı kullanmanız faydalı olacaktır.

Tarafınıza açılan iddianamedeki eylem açıklamalarını ve ele geçirilen delilleri avukatınızla birlikte kontrol etmeniz, hukuki hak kaybını önlemeye yardımcı olur.

Yararlanabileceğiniz güncel mevzuat ve Yargıtay kararları da konu ile paraleldir: Kaynak

Size süreçte yol göstermesi açısından bu bilgiler ışığında yargılamanın doğru fıkradan yapılması için savunma haklarınızı kullanmanızı öneririm.

Saygılarımla.

👍 1
Bu mesaj, Avukatistan yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur. Lütfen unutmayın, sunulan bilgiler genel bir rehber niteliğindedir ve detaylı hukuki tavsiye yerine geçmez. Sorularınıza Avukatistan üzerinde kayıtlı olan lisanslı avukatların cevap vermesini bekleyebilir veya doğrudan bir avukat ile iletişime geçebilirsiniz.
Hasan C.

Hasan C.

Soru Sahibi Vatandaş

Hocam cevabınız için teşekkür ederim. Savcı bir tanıdığım olayı şöyle yorumluyor; savcı kargoyla gelmesini silahın taşınması ya da TCK 44 gereği ağır olandan işlem yapılması gerektiği için satın almadan işlem yapılmış şeklinde. Yani kendisi de sizin gibi 13/3 ten işlem yapılması gerektiğini söylemişti biz de şaşırdık.

Profesyonel hukuki danışmanlık mı arıyorsunuz?

Avukatistan üzerinden kolayca hukuki danışmanlık talebi oluşturup, sisteme kayıtlı binlerce avukattan teklif alabilirsiniz.

Lütfen unutmayın;

  • Avukatistan, avukatlardan alınan hizmetler için herhangi bir ücret ya da komisyon talep etmez.
  • Hizmetlerimiz yalnızca avukatlarla iletişim kurmanıza yardımcı olmak içindir; avukatlar tarafından verilen hizmetlerden Avukatistan sorumlu tutulamaz.
Danışmanlık Talebi Oluştur

Avukatlara Sorulmuş Diğer Sorular

Soru Sor Danışmanlık Talep Et