Güveni Kötüye Kullanma Suçu İçin Barodan Avukat Talep Edebilir Miyim?
Merhaba, başlıkta belirttiğim güveni kötüye kullanma suçuyla ilgili 8 ay sonrası için davam var. Bu konuda barodan avukat talep etmek istedim. Öncelikle bulunduğum il/ilçedeki baroyu aradım ama kendileri ceza mahkemesi olduğu için Ceza Mahkemeleri Kanunu'nu (CMK) aramam gerektiğini belirttiler. CMK'yı aradığımda ise dava işyerim ile ilgili olduğu için bu konuda bir birimleri olmadığını söylediler. Verilen bilgiler doğru mu? Yani bu durumda barodan avukat talep etme şansım yok mu? Daha önce bu tip bir suçla ilgili olarak barodan avukat talep edebilme durumum olduğunu söylemişlerdi. Teşekkürler.
Cevaplar
Avukatistan
Merhaba,
Sorunuz oldukça önemli ve özellikle CMK (Ceza Muhakemesi Kanunu) kapsamında vatandaşın savunma hakkı bakımından barodan avukat talebiyle ilgili yanlış yönlendirme ile çok sık karşılaşılabiliyor. Size detaylı ve güncel bir açıklama sunuyorum:
Hizmet Sebebiyle Güveni Kötüye Kullanma (TCK 155/2) ve Barodan Avukat Talebi
Hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma suçu, Türk Ceza Kanunu’nun 155/2. maddesinde düzenlenir ve çoğunlukla işyeri, ticari veya hizmet ilişkileri (işveren-çalışan, vekil-müvekkil vb.) bakımından ortaya çıkar. Bu tür suçlar, CMK kapsamında “sanık” sıfatınızla yargılandığınızda belirli şartlar altında barodan (CMK servisi) zorunlu müdafii ataması yapılmasını gerektirir.
Barodan CMK Kapsamında Avukat Atanması Şartları
Zorunlu Müdafilik Kriteri
CMK Avukat Talebi
Adli Yardımın Özelliği
Baro ve CMK Servisi Arasındaki Ayrım
Sonuç ve Tavsiyeler
Kısacası: Otomatik şekilde zorunlu müdafii atanmaz; CMK sınırları dolayısıyla yönlendirme doğrudur. Ancak adli yardım başvurusu hakkınızı hem telefonla hem yazılı başvuru ile (ve gelir/maaş/yoksulluk durumunuzu belgelerle) kullanabilirsiniz.
Daha detaylı bilgi için bulunduğunuz ilin barosunun adli yardım bürosuyla iletişime geçmeniz ve başvuru sürecini başlatmanız gerekir.
Yararlı olması dileğiyle, tekrar sorunuz olursa her zaman yardımcı olabilirim.
Kaynak-1 Kaynak-2 Kaynak-3 Yargıtay Kararı Özeti