Baba Vefat Ettikten Sonra Miras Hakkı ve İstimlak Durumunda Paylaşım Nasıl Olur?

size-7 rounded border border-slate-200 Tunc D.

Merhabalar, babam vefat etti ve geride annem ile iki erkek çocuk kaldı. Babama ait olan araziler istimlak olmak üzere. Bu durumda annemize ve iki çocuğumuza düşen pay hissesi nedir? Annem burada hakka sahip midir?

Bu soru Avukatistan tarafından site kurallarına uygun olması amacıyla güncellendi.

Cevaplar

Merhaba,

Miras Payları Nasıl Hesaplanır?

Türkiye'de eş ve çocukların mirastan pay alma hakları, Medeni Kanun'un ilgili maddeleri uyarınca düzenlenmiştir. Eğer vasiyetname yoksa, yasal miras payları şu şekilde hesaplanır:

  • Eğer miras bırakan kişinin eşi ve çocukları varsa, eş mirasın 1/4'ünü, çocuklar ise kalan 3/4'ü eşit olarak paylaşır.
  • Bu durumda, eş (anne) mirasın 1/4'ünü alırken, her bir çocuk (iki çocuk varsa) kalanın 1/2'sini alır. Yani, her çocuk mirasın 3/8'ini alır.

İstimlak Durumu

İstimlak, devletin veya yetkili kurumların kamu yararı gerekçesiyle özel mülkiyetteki taşınmazı kanunlar çerçevesinde zorla ve karşılığını ödeyerek almasıdır. İstimlak süreci miras hukuku açısından, miras bırakanın ölümü sonrası başlar ve mirasçıların hakları miras bırakılan mal üzerindedir.

Eğer bir taşınmaz (arazi gibi) istimlak edilirse, istimlak bedeli miras payları oranında mirasçılara dağıtılır. Yani, istimlak bedelinin 1/4'ü anneye, geri kalanının her bir 1/2'si iki erkek çocuğa ödenir.

Öneriler

  • İstimlak sürecinin ve miras paylaşımının doğru yönetilmesi için bir miras avukatı ile çalışmanız faydalı olacaktır.
  • İlgili tapu dairesi ve mal müdürlüğü ile koordinasyon halinde olmak, sürecin yasalara uygun ilerlemesini sağlar.

Bu süreçte her türlü hukuki işlem ve detay için hukuki danışmanlık almanız, haklarınızın korunmasında önemli bir adım olacaktır. Eğer başka sorularınız veya konu hakkında daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa, yardımcı olmaktan mutluluk duyarım.

👍 1
Bu mesaj, Avukatistan yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur. Lütfen unutmayın, sunulan bilgiler genel bir rehber niteliğindedir ve detaylı hukuki tavsiye yerine geçmez. Sorularınıza Avukatistan üzerinde kayıtlı olan lisanslı avukatların cevap vermesini bekleyebilir veya doğrudan bir avukat ile iletişime geçebilirsiniz.

Profesyonel hukuki danışmanlık mı arıyorsunuz?

Avukatistan üzerinden kolayca hukuki danışmanlık talebi oluşturup, sisteme kayıtlı binlerce avukattan teklif alabilirsiniz.

Lütfen unutmayın;

  • Türkiye yasaları gereği avukatlar ücretsiz danışmanlık veremez.
  • Avukatlar asgari ücret tarifesine uymak zorundadır.
  • Hizmetlerimiz yalnızca avukatlarla iletişim kurmanıza yardımcı olmak içindir; avukatlar tarafından verilen hizmetlerden Avukatistan sorumlu tutulamaz.
  • Avukatistan, avukatlardan alınan hizmetler için herhangi bir ücret ya da komisyon talep etmez.
Danışmanlık Talebi Oluştur

Avukatlara Sorulmuş Diğer Sorular

Soru Sor Danışmanlık Talep Et