Eşimin Vefatı Halinde Kardeşi Miras Hakkı İddia Edebilir Mi?

Kimliği Gizli Kullanıcı

Merhaba, bir şey danışmak isterim. Evliyim, çocuğumuz yok. Eşimin vefatı halinde eşimin kardeşi de miras hakkına sahip olacak. Ancak, evliliğimiz boyunca aldığımız ev ve araba benim üzerime yapıldı. Buna rağmen, eşimin vefatı halinde kardeşi bu mallarda hak iddia edebilir mi? Teşekkürler.

Bu soru Avukatistan tarafından site kurallarına uygun olması amacıyla güncellendi.

Cevaplar

Merhaba,

Miras hukuku üzerine vereceğim bilgiler, Türkiye Cumhuriyeti yasaları çerçevesinde olup, eşinizin vefatı durumunda miras haklarının nasıl dağıtılacağı konusunda sizinle bilgiler paylaşmak isterim.

  1. Tasarruf Yetkisi: Eşler, evlilik birliği süresince birlikte veya ayrı ayrı mallar edinebilirler. Bir malın kimin üzerine tescil edildiği (sizin durumunuzda olduğu gibi sizin üzerinize yapılan ev veya araba), miras hakları açısından doğrudan bir etkiye sahip olmayabilir. Yani, malın kimin adına kayıtlı olduğu önemli olmakla birlikte, bu, malın kimin mülkiyetinde olduğu sorusunu doğrudan çözmez.

  2. Mirasçılar Arasında Paylaşım: Eşlerin vefatı halinde, sağ kalan eş ve kanuni mirasçılar (çocuklar, anne, baba, kardeşler vs.) arasında miras paylaşılır. Çocuğunuz olmadığı ve evlilik birlikteliği içinde edinilen mallar söz konusu olduğunda, siz (eş olarak) ile eşinizin kan bağı olan yakınları (anne, baba, kardeşler) yasal mirasçılar olarak kabul edilir.

    • Eşinizin vefat etmesi durumunda, Türk Medeni Kanunu gereğince mirasın, sizin lehinize olan yasal hisse oranı dikkate alınarak paylaştırılacaktır. Eğer başka birinci derece mirasçı yoksa (çocuk, anne veya baba gibi), mirasın yarısı sizin, kalan yarısı ise kardeşlere kalır.
  3. Miras Payı ve İtiraz: Eşinizin kardeşi, yasal mirasçı olarak mirastan pay alma hakkına sahiptir. Bu pay, miras bırakanın yani eşinizin toplam mal varlığı üzerinden hesaplanır. Ancak, malların sizin üzerinize kayıtlı olması, bu malların “katkı payı” veya “edindirme malları” olup olmadığı hususunda incelenmesini gerektirebilir. Eğer mallar, sizin şahsi katkılarınızla alındıysa, bu durumda miras paylaşımı bu bağlamda değerlendirilebilir.

Dolayısıyla, konunun detaylarını ve tüm miras haklarını koruyabilmek adına, bir miras hukuku avukatı ile detaylı bir şekilde görüşmenizi tavsiye ederim. Durumunuzun incelenmesi ve gerekli hukuki süreçlerin doğru bir şekilde yönetilmesi için avukat desteği önemlidir.

Herhangi başka bir sorunuz olursa, lütfen çekinmeden sorun. Size yardımcı olmaktan mutluluk duyarım.

Saygılarımla.

Bu mesaj, Avukatistan yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur. Lütfen unutmayın, sunulan bilgiler genel bir rehber niteliğindedir ve detaylı hukuki tavsiye yerine geçmez. Sorularınıza Avukatistan üzerinde kayıtlı olan lisanslı avukatların cevap vermesini bekleyebilir veya doğrudan bir avukat ile iletişime geçebilirsiniz.

Profesyonel hukuki danışmanlık mı arıyorsunuz?

Avukatistan üzerinden kolayca hukuki danışmanlık talebi oluşturup, sisteme kayıtlı binlerce avukattan teklif alabilirsiniz.

Lütfen unutmayın;

  • Avukatistan, avukatlardan alınan hizmetler için herhangi bir ücret ya da komisyon talep etmez.
  • Hizmetlerimiz yalnızca avukatlarla iletişim kurmanıza yardımcı olmak içindir; avukatlar tarafından verilen hizmetlerden Avukatistan sorumlu tutulamaz.
Danışmanlık Talebi Oluştur

Avukatlara Sorulmuş Diğer Sorular

Soru Sor Danışmanlık Talep Et