Babam Sağken Evi Kardeşime Sattı, Haklarımızı Nasıl Koruyabiliriz?

Kimliği Gizli Kullanıcı

Merhaba, biz üç kardeşiz - iki kız, bir erkek. Babam, annemizden ve bizlerden habersiz evin tapusunu erkek kardeşime vermiş. Babam ve annem sağken bu durumu nasıl düzeltebiliriz? Eğer anne ve babamız vefat ederse ve kardeşim bu evi satarsa, bu durumda nasıl itiraz edebiliriz?

Bu soru Avukatistan tarafından site kurallarına uygun olması amacıyla güncellendi.

Cevaplar

Merhaba,

Babalarınızın sağlığında eğer evin tapusunu abinize kanuni prosedürlere uygun bir şekilde devretmişse, bu işlem genel olarak geçerli ve yasal olabilir. Ancak, bu durumun detayları ve hukuki sonuçları belirli unsurlara bağlıdır.

Tapu Devrinin Yasallığı

Eğer tapu devri resmi ve yasal prosedürleri takip ederek gerçekleşmişse, babanızın mülk üzerindeki tasarruf hakkı gereği bu işlem meşru kabul edilir.

Tapu Devrinin Şartları

  • Noter Onayı: Eğer tapu transferi sırasında noter huzurunda bir devir sözleşmesi yapıldıysa ve bu işlem tapu dairesinde tescil edildiyse, işlem yasal olarak kabul edilir.
  • Rıza: Babanızın bu devri gönüllü olarak yapmış olması gerekir. Eğer zorlama, aldatma ya da hile söz konusu ise, işlemin iptali için dava açabilirsiniz.

Miras Hakkı ve Zilyetlik

Annelerinizin ve babanızın vefatı sonrasında miras hukuku devreye girer. Eğer babanız hayattayken yapılan tapu devri kesinleşmiş ve geçerli ise, bu durumda mülkün üzerinde mirasçı olarak hak iddia etmek zorlaşır. Ancak, söz konusu tapu devrinin ahlaka, hukuka aykırı şartlar altında gerçekleştiğini düşünüyorsanız, yasal olarak itiraz edebilir ve bu konuda dava açabilirsiniz.

İtiraz ve Dava Açma

Abiniz evi satarsa, ve öncesinde hukuka aykırı bir durum varsa ya da devir işlemi esnasında belli başlı kurallara uyulmamışsa, mal kaçırma veya benzer bir durum söz konusuysa, bu konuda dava açabilirsiniz. Ancak, babanızın hayattayken hukuken geçerli şekilde malı devretmiş olması halinde, bu devre itiraz etmek genellikle mümkün olmaz.

Bu noktada tavsiyem, durumun tüm detaylarıyla birlikte bir miras hukuku alanında uzman bir avukata danışmanız olacaktır. Avukatınız, sizin ve kardeşlerinizin hukuki durumunu değerlendirerek, size nasıl bir yol izlemeniz gerektiği konusunda detaylı bilgi verecektir.

Karşılaştığınız bu durumda doğru adımları atabilmeniz açısından hukuki destek almanız oldukça önemlidir. Umarım en adil ve hakkaniyetli çözüme ulaşırsınız.

Bu mesaj, Avukatistan yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur. Lütfen unutmayın, sunulan bilgiler genel bir rehber niteliğindedir ve detaylı hukuki tavsiye yerine geçmez. Sorularınıza Avukatistan üzerinde kayıtlı olan lisanslı avukatların cevap vermesini bekleyebilir veya doğrudan bir avukat ile iletişime geçebilirsiniz.

Profesyonel hukuki danışmanlık mı arıyorsunuz?

Avukatistan üzerinden kolayca hukuki danışmanlık talebi oluşturup, sisteme kayıtlı binlerce avukattan teklif alabilirsiniz.

Lütfen unutmayın;

  • Avukatistan, avukatlardan alınan hizmetler için herhangi bir ücret ya da komisyon talep etmez.
  • Hizmetlerimiz yalnızca avukatlarla iletişim kurmanıza yardımcı olmak içindir; avukatlar tarafından verilen hizmetlerden Avukatistan sorumlu tutulamaz.
Danışmanlık Talebi Oluştur

Avukatlara Sorulmuş Diğer Sorular

Soru Sor Danışmanlık Talep Et