Bedelsiz Miras Transferi: Kamyon ve Traktör İçin Uygulanabilir Mi?
Merhabalar, babamın üzerine kayıtlı olan bir adet kamyon ve bir adet traktör var. Bu taşıtları satış yaptırmadan bedelsiz olarak üzerime alabilir miyim?
Merhabalar, babamın üzerine kayıtlı olan bir adet kamyon ve bir adet traktör var. Bu taşıtları satış yaptırmadan bedelsiz olarak üzerime alabilir miyim?
Avukatistan üzerinden kolayca hukuki danışmanlık talebi oluşturup, sisteme kayıtlı binlerce avukattan teklif alabilirsiniz.
Lütfen unutmayın;
Babam, ölmeden önce amcama hiç para karşılığı olmadan imza ile malları devir etti ve bu durum bizden habersiz gerçekleşti. Biz geriye dönük mahkeme açtık ve mahkemeyi kazandık, tanıklarımız da vardı....
Babam, ölmeden önce hiçbir karşılık beklemeden mallarını amcama devretti. Bu durum bize haber verilmedi ve biz bu duruma karşılık bir dava açtık. Davayı kazandığımızda tanıklarımız da vardı. Ancak, am...
Dedemden kalma bir arsada %20 hissedarım. Hissemi hissedarlar dışında birine satma imkanım var mı? Eğer bu satış mümkünse, hangi yolu izlemeliyim?
Merhaba. Evliyim ama çocuğum yok. Evliliğim boyunca edindiğimiz mallar benim üzerime yapıldı. Buna rağmen eşimin vefatı halinde, çocuğum olmadığı için, eşimin kardeşinin mallar üzerinde miras hakkı ol...
Merhaba, bir şey danışmak isterim. Evliyim, çocuğumuz yok. Eşimin vefatı halinde eşimin kardeşi de miras hakkına sahip olacak. Ancak, evliliğimiz boyunca aldığımız ev ve araba benim üzerime yapıldı. B...
Cevaplar
Avukatistan
Merhaba,
Babanızın üzerine kayıtlı olan kamyon ve traktörün miras yoluyla bedelsiz olarak üzerinize geçmesi ile ilgili birkaç seçenek bulunmaktadır. Ancak, bu işlemin gerçekleşebilmesi için ilgili yasal prosedürlerin izlenmesi gerekmektedir. İşlemin nasıl yapılacağı konusunda detaylı bilgi vereceğim:
1. İntikal (Miras Yoluyla Geçiş)
Varlıkların miras yoluyla geçişi, babanız vefat ettiği takdirde relevant olacaktır. Miras kalan kişilere yasal veya vasiyetnamelere göre intikal eder. Babanız hayatta ise ve sadece mülkleri size devretmek istiyorsa, bu miras değil aşağıda açıklanacak bağışlama işlemi olacaktır.
2. Bağışlama
Eğer babanız hayattayken mülkleri size devretmek istiyorsa, bu işlem bağışlama olarak adlandırılır. Bağışlama; bir kişinin, bir malını karşılıksız olarak başkasına aktarması ve diğer tarafın da bunu kabul etmesi durumunu ifade eder. Bağışlamanın yasal geçerlilik kazanması için bir bağışlama sözleşmesi yapılması ve bu sözleşmenin noter tarafından onaylanması gerekir. Ayrıca, motorlu taşıtların devrinin resmi olarak gerçekleşebilmesi için ilgili taşıtların trafik tescil bürosunda ünvan değişikliğinin yapılması şarttır.
3. Vergisel Yükümlülükler
Bağışlama işlemi gerçekleştiği takdirde, belli değer üzerindeki bağışlar için vergi ödenmesi gerekebilir. Bu vergi, veraset ve intikal vergisi kapsamında değerlendirilebilir. Ancak, doğrudan alt soy, üst soy ve eşlere yapılan bağışlamaların bazı vergisel istisnaları bulunmaktadır. Detaylı bilgi alabilmek ve mevzuata tam olarak uygun düşen hareket planı çizmek için, mali müşavir ile görüşülmesi önem taşımaktadır.
Eğer bu işleme daha net bir yön vermek ve hukuki süreçler konusunda destek almak isterseniz, bir avukatla yüzyüze görüşmeyi planlayabilirsiniz. İlerleme kaydetmeden önce tüm yasal yükümlülüklerin doğru şekilde ele alındığından emin olunmasında fayda vardır.
Herhangi bir yardıma ihtiyacınız olursa, bana ulaşmaktan çekinmeyin. İyi günler dilerim.