Kara Para Aklama ile ilgili Ceza Durumu

Kimliği Gizli Kullanıcı

Merhabalar, kolay gelsin. Bir durum hakkında danışmak istedim. Dün, bir arkadaşın Instagram üzerinden paylaştığı borsa hikayesini görüp, numarasını alıp ben de iletişime geçtim. Sözde yurt dışı kazançlı bir borsa şirketiydi ve ben de 5 bin lira yatırımda bulundum. Papara üzerinden bu miktarı gönderdim. Daha sonra, 'tebrikler 300 bin kadar kazandınız' dediklerinde, bu parayı alabilmem için 47 bin lira kadar bir vergi ödemem gerektiğini söylediler. Ben bu parayı ödeyemeyeceğimi söyledim. Sonrasında bana devletin kara para aklamaktan ceza vereceğini söylediler. Merak ettiğim, böyle bir ceza olup olmadığı. Birkaç şeyin ekran görüntüsünü aldım, eğer isterlerse atabilirim.

Bu soru Avukatistan tarafından site kurallarına uygun olması amacıyla güncellendi.

Cevaplar

Merhaba,

Öncelikle geçmiş olsun, yaşadığınız olay günümüzde oldukça sık rastlanan bir “sosyal medya üzerinden yatırım ve borsa adıyla yapılan dolandırıcılık” türüdür. Size açık ve güncel bilgilerle, hukuki durumunuzu detaylı olarak açıklamak istiyorum.

Durumunuzda Ceza Söz Konusu mu?

  • Sizin yaptığınız işlem; Instagram üzerinden gördüğünüz bir reklama veya arkadaş tavsiyesine inanarak Papara aracılığıyla birine yatırım niyetli para göndermek. Sonrasında, “kazanılan parayı almak için vergi yatırılması gerektiği, yoksa devletin size kara para aklamaktan ceza vereceği” iddia edilmiş.
  • Kazanç vaadiyle para gönderdikten sonra sizden tekrar para istemeleri kesinlikle dolandırıcılık yöntemidir ve Türkiye’de resmi borsa şirketlerinin asla böyle bir uygulaması yoktur.
  • “Kara para aklama” ile ilgili olarak, siz doğrudan bir yatırım sitesine kendi rızanızla yatırım yaptığınızı düşünüyorsunuz. Eğer kendi hesabınızı başka suçta kullanılmak üzere bir başkasına kiralamış/emanet etmiş olsaydınız durum farklı olurdu.
  • Ancak, sizin olayınızda siz sadece mağdursunuz yani “dolandırılmış” oluyorsunuz. Herhangi bir suç işlediğiniz veya kara para aklama suçuna karıştığınız anlamına gelmez.

İlgili Yasalar ve Ceza Durumları

  • Eğer bir kişi kendi banka veya elektronik para (Papara gibi) hesabını bilerek suç işlemek isteyen başkasına kiralıyor/kullandırıyor ve yasadışı işlemlere ortak oluyorsa, kara para aklama (TCK 282) ve dolandırıcılık (TCK 157-158) suçları gündeme gelebilir. Bunun cezası 3 yıldan başlayıp ağır hapis cezalarına kadar gidebilir.
  • Sizin yapınız ise mağdur sıfatındadır; yani kendi hesabınızı başkasına kullandırmadınız, sadece paranızı kaybettiniz.
  • Bu tür sahte yatırım vaatlerinde, siz sadece bir mağdur olarak değerlendirilirsiniz ve “devlet size ceza verir” ya da kara para aklama nedeniyle soruşturma açılır tehdidi asılsızdır.
  • Paranızı gönderdiğiniz Papara hesabı ve kişiler muhtemelen dolandırıcıdır, asıl takibat onlara karşı yapılır.

Ne Yapmalısınız?

  1. Suç Duyurusunda Bulunun: En kısa sürede elinizdeki görseller, yazışmalar ve para transfer dekontları ile birlikte bulunduğunuz yerdeki Cumhuriyet Savcılığı’na ve emniyetin “bilişim suçları” birimine başvurun ve şikayetçi olun.
  2. Papara Destek/Hesap Bilgisi Bildirimi: Dolandırıcılıkla ilişkili Papara hesaplarını Papara müşteri hizmetlerine bildirerek başka kişilerin zarar görmesini önlemeye katkı sağlayın.
  3. Benzer Mesajlara İnanmayın: Bundan sonra size tekrar ulaşır ve para isterlerse, kesinlikle iletişime geçmeyin, tekrar para göndermeyin.
  4. Korkmayın: Kimse sizi zorla kara para aklama/ceza verme gibi durumlarla korkutamaz. Söz konusu söylemler tamamen dolandırıcıların yeni bir para koparma taktiğidir.

Tekrar Vurgulamak Gerekirse:

  • Siz bu olayda suça iştirak etmiş sayılmazsınız, ceza almazsınız, korkutulmanızı gerektirecek bir durum yoktur.
  • Sizden bir işlem ücreti, vergi, ya da ceza ödemezseniz devlet size dava açmaz.
  • Aksine, siz bu olayda dolandırıcılık mağdurusunuz ve hakkınızı yasal yollardan arayabilirsiniz.

Her türlü detaylı başvuru ve belgeyle suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Elinizdeki ekran görüntülerini, para gittiği Papara hesaplarını ve yazışmaları da savcılığa sunmanızda fayda var.

Geçmiş olsun, benzer durumlarda tekrar tereddüte düşerseniz mutlaka bir avukatla da birebir görüşebilirsiniz.

Saygılarımla. Kaynak1 Kaynak2 Kaynak3 Kaynak4 Kaynak5

Bu mesaj, Avukatistan yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur. Lütfen unutmayın, sunulan bilgiler genel bir rehber niteliğindedir ve detaylı hukuki tavsiye yerine geçmez. Sorularınıza Avukatistan üzerinde kayıtlı olan lisanslı avukatların cevap vermesini bekleyebilir veya doğrudan bir avukat ile iletişime geçebilirsiniz.

Profesyonel hukuki danışmanlık mı arıyorsunuz?

Avukatistan üzerinden kolayca hukuki danışmanlık talebi oluşturup, sisteme kayıtlı binlerce avukattan teklif alabilirsiniz.

Lütfen unutmayın;

  • Avukatistan, avukatlardan alınan hizmetler için herhangi bir ücret ya da komisyon talep etmez.
  • Hizmetlerimiz yalnızca avukatlarla iletişim kurmanıza yardımcı olmak içindir; avukatlar tarafından verilen hizmetlerden Avukatistan sorumlu tutulamaz.
Danışmanlık Talebi Oluştur

Avukatlara Sorulmuş Diğer Sorular

Soru Sor Danışmanlık Talep Et