Hüküm Açıklanmasının Geri Bırakılması ve Para Cezası Ödeme Yükümlülüğü
Trafik kazası sonucu öncelikle bana 93 günlük adli para cezası verildi. Daha sonra cezam, 5237 Sayılı TCK'nın 52/2 maddesine göre 9,300 TL'ye çevrildi. Bu para cezasının kesinleşmesinin ardından 15 eşit taksitte ödenmesine karar verildi. En son olara ise CMK'nın 231/5 maddesi gereğince hüküm açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildi. Yargılama gideri olarak toplamda 3,900 TL para cezası hükmü kılındı. Bu durumda benim bir ödeme yükümlülüğüm olacak mı?
Cevaplar
Avukatistan
Merhaba,
HAGB ve Yargılama Giderleri/Para Cezası
“Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması” (HAGB) kararı verildiğinde, sanık aleyhine bir mahkûmiyet hükmü kurulmaz. Ancak CMK’nın 231. maddesinde, HAGB kararı verilmiş olsa bile yargılama giderlerinin sanıktan tahsil edileceği düzenlenmiştir.
Yani mahkeme HAGB kararı verse dahi, kararın ilgili kısmında belirtildiği gibi yargılama giderlerinden (mahkeme masrafları, bilirkişi ücreti, harçlar, vekalet ücretleri, vb.) sorumlu olursunuz. Bu giderler size tebliğ edilir ve ödemeniz gerekir. Ödeme yapılmaması halinde bu miktar kamu alacağına dönüşür ve icra yoluyla tahsil edilir.
HAGB’de Adli Para Cezası ve Yargılama Gideri
Sonuç
Özetle; size bildirilen 3.900,00 TL yargılama gideri, HAGB’den bağımsız şekilde kesinleştiği anda ödenmelidir. HAGB sadece cezanın infazına, sabıka kaydına ve hukuki sonuca engel teşkil eder; yargılama giderinden muafiyet sağlamaz.
Ayrıca tecil edilen (ertelemeli) adli para cezası için şu an ödeme yapmanıza gerek yok, fakat HAGB’niz bozulursa bu ceza da tahsil edilir.
Neler Yapmalısınız?
Daha ayrıntılı bilgi ya da resmi mevzuat için CMK’nın 231. ve 325. Maddelerini inceleyebilirsiniz.
Saygılarımla.
Kaynak - HAGB uygulaması ve yargılama giderleri hakkında açık bilgi Detaylı Yargıtay yorumu ve HAGB’de yargılama gideri