Etiket ve Kasa Fiyatı Farklılığında Tüketici Adet Kısıtlaması Var mı?

size-7 rounded border border-slate-200 Uğur K.

Merhaba, bir mağaza yöneticisi olarak bir durum hakkında bilgi almak istiyorum. Etiket ve kasa fiyatı farklı olduğunda tüketiciye avantajlı olan fiyattan satışını gerçekleştiriyoruz. Ancak, bu durumu suistimal eden müşterilerimiz de oluyor. Örneğin, bir ürün yanlış fiyatlandırıldığında o üründen 100 adet almak isteyen müşterilerimiz olabiliyor. Bu tarz durumlarda adet kısıtlaması yasaları var mı? Eğer varsa, tüketici kaç adet alabilir? Bilgilendireceğiniz için şimdiden teşekkür ederim. İyi çalışmalar dilerim.

Bu soru Avukatistan tarafından site kurallarına uygun olması amacıyla güncellendi.

Cevaplar

Merhaba,

Ürün fiyatlandırması ve etiketleme konusundaki sorunlar mağaza yöneticileri için oldukça yaygın bir sorundur. Belirttiğiniz durumda, etiket fiyatı ve kasa fiyatı arasındaki farklar söz konusu olduğunda, Türkiye'ye özgü Tüketici Hakları düzenlemeleri gereği genellikle tüketici lehine olan fiyattan satış yapılması önerilir. Yani eğer bir ürünün etiket fiyatı kasa fiyatından düşükse, tüketici etiket fiyatı üzerinden alışveriş yapma hakkına sahiptir. Fakat bu durum bazen tüketiciler tarafından suistimal edilebilir bir durum yaratabilir.

Ürün Satışında Adet Kısıtlaması

İyi İşletme Uygulamaları

Bu tür durumların önüne geçmek için alabileceğiniz önlemler arasında:

  • Ürün Etiketleme Süreçlerinin Gözden Geçirilmesi: Etiketleme işlemleri sırasında hataları en aza indirmek için sürekli kontroller yapılmalıdır.
  • Fiyat Güncellemelerinin Sıkı Takibi: Fiyat değişiklikleri olduğunda hem etiketlerin hem de sistem fiyatlarının güncel tutulması sağlanmalıdır.
  • Müşteriye Bilgilendirme: Mağazada ve kasada, fiyat farklılıkları ile ilgili tüketicinin haklarına dair bilgilerin açık bir şekilde belirtilmesi faydalı olabilir.
  • Adet Kısıtlamaları: Özellikle belirgin fiyat yanlışlıklarında veya kampanyalı ürünlerde makul adet kısıtlamaları getirilerek hem mağaza stok yönetiminin korunması hem de suistimalin önlenmesi sağlanabilir.

Eğer mümkünse, bu tür durumları şirket politikası olarak belirlemeniz ve tüketicilere net bir şekilde duyurmanız, olası anlaşmazlıkları önleyecektir. Kısıtlamalarınızın adil ve makul olduğuna emin olmalı ve tüketicilere açıklayabilir olmalısınız. Ayrıca, bu tür bir politikanın varlığını hem mağaza içerisinde hem de alışveriş yapılan internet siteleri üzerinden açıkça duyurmanız önerilir.

Sorunuz için teşekkür eder, işlerinizde başarılar dilerim.

Bu mesaj, Avukatistan yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur. Lütfen unutmayın, sunulan bilgiler genel bir rehber niteliğindedir ve detaylı hukuki tavsiye yerine geçmez. Sorularınıza Avukatistan üzerinde kayıtlı olan lisanslı avukatların cevap vermesini bekleyebilir veya doğrudan bir avukat ile iletişime geçebilirsiniz.

Profesyonel hukuki danışmanlık mı arıyorsunuz?

Avukatistan üzerinden kolayca hukuki danışmanlık talebi oluşturup, sisteme kayıtlı binlerce avukattan teklif alabilirsiniz.

Lütfen unutmayın;

  • Avukatistan, avukatlardan alınan hizmetler için herhangi bir ücret ya da komisyon talep etmez.
  • Hizmetlerimiz yalnızca avukatlarla iletişim kurmanıza yardımcı olmak içindir; avukatlar tarafından verilen hizmetlerden Avukatistan sorumlu tutulamaz.
Danışmanlık Talebi Oluştur

Avukatlara Sorulmuş Diğer Sorular

Soru Sor Danışmanlık Talep Et