Termal otelde 10 yıllık yer satın aldım, 14 günlük cayma hakkını nasıl kullanabilirim?

Kimliği Gizli Kullanıcı

Merhaba, ben iki gün önce termal bir otelde 10 yıllık bir yer satın aldım. Bu satın almayı peşin kredi kartım ile ödedim ve şimdi 14 günlük cayma sürecini kullanmak istiyorum. Ne yapmalıyım? Saygılarımla.

Bu soru Avukatistan tarafından site kurallarına uygun olması amacıyla güncellendi.

Cevaplar

Merhaba,

Türkiye’de termal otel veya devremülk sözleşmeniz varsa, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve ilgili yönetmelikler gereği, imza tarihinden itibaren 14 gün içinde hiçbir gerekçe göstermeden ve ceza ödemeden cayma hakkınız bulunmaktadır.

Termal Otel/Devremülk Sözleşmesinde Cayma Hakkı Nasıl Kullanılır?

  1. Cayma süresi: Sözleşme tarihinden itibaren başlar ve 14 takvim günüdür. (14 iş günü değildir.) Eğer size “ön bilgilendirme formu” verilmediyse bu süre bir yıla kadar uzayabilir.
  2. Bildirim yöntemi:
    • Cayma hakkınızı kullanmak için en güvenli yol, noter kanalıyla ihtarname (cayma bildirimi) göndermektir.
    • Alternatif olarak, iadeli taahhütlü posta, KEP (Kayıtlı Elektronik Posta) üzerinden veya yazılı ve ispatlanabilir şekilde bildiriminizi iletebilirsiniz.
  3. İçerik: Cayma bildiriminizde;
    • Sözleşmenin tarihini ve numarasını,
    • Kendi kimlik ve iletişim bilgilerinizi,
    • “6502 sayılı Kanun uyarınca cayma hakkımı kullanıyorum. Sözleşmenin feshini ve ödenen bedelin iadesini talep ediyorum.” gibi net bir ifade bulunmalıdır.
  4. Satıcıya gönderim: Satıcı firmanın merkez adresine gönderim yapılmalı, dekont ve sözleşmenin bir örneğini eklemeniz işinizi kolaylaştırır.
  5. İade süreci: Satıcı, cayma bildiriminiz ulaştıktan sonra, sizden en fazla 14 gün içinde tüm ödemelerinizi (Kredi kartı ile ödediyseniz karta iade şeklinde) iade etmek zorunda.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Eğer ön bilgilendirme formu verilmemişse 14 günlük süre bir yıla kadar uzayabilir.
  • Cayma hakkını kullandığınızda herhangi bir cezai şart, masraf veya gerekçe göstermenize gerek yoktur.
  • Sözleşmeyi iptali için noter kanalıyla işlem yapmak çok daha hızlı ve ispat bakımından güçlü bir yoldur.
  • “Tüketici Mahkemesi” ya da duruma göre “Tüketici Hakem Heyeti” yetkilidir. Kural olarak çoğu durumda noter ihtarı yeterli olur, ayrıca dava açmanıza genellikle gerek kalmaz.

Kısaca Yol Haritanız

  • Noterden ihtarname ile cayma hakkınızı kullanın.
  • Elde ettiğiniz dekontları ve sözleşme belgelerinizi saklayın.
  • Firmanın ödeme iadesini 14 gün içinde yapmaması halinde tüketici hakem heyetine başvurabilirsiniz.

Daha fazla bilgi ve örnek metinler için aşağıdaki devlet kaynağını ziyaret edebilirsiniz: T.C. Ticaret Bakanlığı - Devre Tatil ve Devre Mülk Sözleşmeleri Hakkında Bilgilendirme

Size hukuki süreçte başarılar dilerim. Cayma hakkınızı kullanırken herhangi bir uyuşmazlık yaşarsanız, bölgenizdeki bir tüketici hakem heyetinden veya kendi avukatınızdan destek alabilirsiniz.

Saygılarımla,

Bu mesaj, Avukatistan yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur. Lütfen unutmayın, sunulan bilgiler genel bir rehber niteliğindedir ve detaylı hukuki tavsiye yerine geçmez. Sorularınıza Avukatistan üzerinde kayıtlı olan lisanslı avukatların cevap vermesini bekleyebilir veya doğrudan bir avukat ile iletişime geçebilirsiniz.

Profesyonel hukuki danışmanlık mı arıyorsunuz?

Avukatistan üzerinden kolayca hukuki danışmanlık talebi oluşturup, sisteme kayıtlı binlerce avukattan teklif alabilirsiniz.

Lütfen unutmayın;

  • Avukatistan, avukatlardan alınan hizmetler için herhangi bir ücret ya da komisyon talep etmez.
  • Hizmetlerimiz yalnızca avukatlarla iletişim kurmanıza yardımcı olmak içindir; avukatlar tarafından verilen hizmetlerden Avukatistan sorumlu tutulamaz.
Danışmanlık Talebi Oluştur

Avukatlara Sorulmuş Diğer Sorular

Soru Sor Danışmanlık Talep Et