Atama iptali

Kimliği Gizli Kullanıcı

Kamu görevlileri hakkında yapılan atama, naklen atama, görev ve unvan değişikliği, geçici veya sürekli görevlendirmelere ilişkin idari işlemler, uygulanmakla etkisi tükenecek olan idari işlemler arasında sayılmaz. Yürütmenin durdurulması kararlarında idari işlemin hangi sebeplerle hukuka açıkça aykırı olduğu ve işlemin uygulanması halinde doğru telafisi imkansız zararların neler olduğunun belirtilmesi zorunludur. Sadece ilgili kanun hükmünün iptali ile Anayasa Mahkemesine başvurulduğu gerekçesiyle, yürütmenin durdurulması kararı verilemez. Buradan şu anlamı çıkarabilir miyiz? Kamu atamalarında geçmişe dönük zarara uğramayacak memurlar haklarını geri alabilecek hükmünü çıkarabilir miyiz buradan.

Cevaplar

Selam,

Kamu görevlilerinin atama, naklen atama veya unvan değişikliğiyle ilgili işlemler; “uygulanmakla etkisi tükenecek idari işlemler” arasında Yargı tarafından sayılmamaktadır. Bu nedenle bu tür işlemlerde yürütmenin durdurulması taleplerinde ekstra bir gerekçe ve özel durum aranır. Kanunda, yürütmenin durdurulması için işlemin açıkça hukuka aykırı olması VE telafisi güç ya da imkânsız bir zarara neden olacak olması gerekmektedir.

Buradan şu sonuç çıkar:

  • Yalnızca işlemin iptali ile Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yapılmış veya kanun hükmü iptal talep edilmiş olması, yürütmeyi durdurma kararı verilmesi için yeterli değildir.
  • Mahkeme ancak işlemin açıkça hukuka aykırı olduğunu ve telafisi güç, imkansız zarara yol açacağını gerekçeleriyle belirtirse, yürütmeyi durdurma kararı verebilir.

Geriye dönük haklar alınabilir mi?

  • İdari Yargı, atama veya yer değiştirme işlemini iptal ettiğinde, kişi bu işlem nedeniyle mahrum kaldığı haklarını “prensipte” geri alabilir.
  • Ancak geriye dönük hakların iadesi, her somut olayda farklılık gösterebilir. Çünkü;
    • Atama işlemi iptal edilirse, kişi eski statüsüne dönebileceğinden ve mahrum kaldığı mali hakları (maaş, zam, ek ödeme vb.) ve özlük haklarını talep edebilir.
    • Ancak bu hakların ne ölçüde ve nasıl iade edileceği, gerekçeli yargı kararı ve idarenin uygulamasıyla netleşir.
    • Eğer atama/iptal nedeni açıkça hukuka aykırıysa ve telafisi güç zarara yol açmışsa, mahkemeler genellikle geriye dönük hakların (ücret, özlük hakları) iadesine karar verebilir.

Özetle;

  • Kamu görevlisinin atama veya yer değiştirme işleminin iptali halinde, işlem nedeniyle zarara uğrayan memur, prensip olarak işlemin iptaliyle eski haklarına döner ve mahrum kaldığı hakları geriye dönük talep edebilir.
  • Fakat her olayın kendi içinde değerlendirilmesi ve yargı kararına bakılması şarttır.

Eğer somut bir dava veya durumdan bahsediyorsanız; yaşanılan mağduriyetin türüyle ilgili bir idari yargı kararına başvurarak hak talep etmeniz en güvenilir yol olacaktır.

Daha spesifik örnek veya mevzuat düzenlemesiyle ilgili yeni bir gelişme olursa tekrar bilgi verebilirim.

Saygılarımla.

Bu mesaj, Avukatistan yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur. Lütfen unutmayın, sunulan bilgiler genel bir rehber niteliğindedir ve detaylı hukuki tavsiye yerine geçmez. Sorularınıza Avukatistan üzerinde kayıtlı olan lisanslı avukatların cevap vermesini bekleyebilir veya doğrudan bir avukat ile iletişime geçebilirsiniz.

Profesyonel hukuki danışmanlık mı arıyorsunuz?

Avukatistan üzerinden kolayca hukuki danışmanlık talebi oluşturup, sisteme kayıtlı binlerce avukattan teklif alabilirsiniz.

Lütfen unutmayın;

  • Avukatistan, avukatlardan alınan hizmetler için herhangi bir ücret ya da komisyon talep etmez.
  • Hizmetlerimiz yalnızca avukatlarla iletişim kurmanıza yardımcı olmak içindir; avukatlar tarafından verilen hizmetlerden Avukatistan sorumlu tutulamaz.
Danışmanlık Talebi Oluştur

Avukatlara Sorulmuş Diğer Sorular

Soru Sor Danışmanlık Talep Et