Atama iptali durumunda yürütmenin durdurulması hukuki süreci nedir?

Kimliği Gizli Kullanıcı

Danıştay veya idari mahkemeler, idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkânsız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının birlikte gerçekleşmesi durumunda, davalı idarenin savunması alındıktan veya savunma süresi geçtikten sonra gerekçe göstererek yürütmenin durdurulmasına karar verebilirler. Uygulanmakla etkisi tükenecek olan idari işlemlerin yürütülmesi, savunma alındıktan sonra yeniden karar verilmek üzere, idarenin savunması alınmaksızın da durdurulabilir. Ancak, kamu görevlileri hakkında tesis edilen atama, naklen atama, görev ve unvan değişikliği, geçici veya sürekli görevlendirmelere ilişkin idari işlemler, uygulanmakla etkisi tükenecek olan idari işlemlerden sayılmaz. Yürütmenin durdurulması kararlarında idari işlemin hangi gerekçelerle hukuka açıkça aykırı olduğu ve işlemin uygulanması halinde doğacak telafisi güç veya imkânsız zararların neler olduğunun belirtilmesi zorunludur. Sadece ilgili kanun hükmünün iptali istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurulduğu gerekçesiyle yürütmenin durdurulması kararı verilemez. Bu hüküm hakkında açıklama yapabilir misiniz? Hakkımda somut delil olmamasına rağmen yürütme durdurma kabul kararı kaldırıldı.

Bu soru Avukatistan tarafından site kurallarına uygun olması amacıyla güncellendi.

Cevaplar

Merhaba,

Sorunuzda yer verdiğiniz madde ve yaşadığınız sorun, özellikle kamu görevlileriyle ilgili yapılan işlemlerde yürütmenin durdurulması kararlarının nasıl verileceği ve hangi işlemler için yürütmenin durdurulamayacağı

Yürütmenin Durdurulması Nedir?

Yürütmenin durdurulması, bir idari işlemin mahkemeye taşınması halinde, işlemin yargı kararına kadar geçici olarak uygulanmamasını sağlamaya yönelik bir koruma tedbiridir. Yani dava konusu edilen idari işlemin, mahkeme 'esas hakkında' karar verene kadar, olası zararların önüne geçmek için durdurulmasıdır.

Hangi Şartlarda Yürütmenin Durdurulması Kararı Verilebilir?

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’na (İYUK) göre;

  1. İdari işlemin açıkça hukuka aykırı olması,
  2. İdari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkânsız zararların doğacak olması şartlarının birlikte gerçekleşmesi gerekir.

Atama, Naklen Atama, Görev ve Unvan Değişikliği Ne Olur?

Sorunuzdaki maddeye göre; kamu görevlilerinin atama, naklen atama, görev ve unvan değişikliği, geçici ya da sürekli görevlendirme işlemleri "uygulanmakla etkisi tükenecek idari işlemlerden sayılmaz". Bu şu anlama gelir:

  • Normalde, etkisi tükenecek işlemlerde (örneğin sınav sonucunun açıklanıp kazanamayan birinin kaybetme riskinin olduğu işlemler gibi) idarenin savunması alınmadan da yürütmenin durdurulması kararı verilebilir.
  • Ancak atama, görev ve unvan değişikliği gibi işlemlerde mutlaka savunma alınması gerekir; savunma alınmadan yürütmeyi durdurma kararı verilemez.
  • Ayrıca, bu işlemler kural olarak "uygulamakla etkisi tükenmez" sayılır. Yani dava kazanılırsa eski haklarınıza geri dönebilir, mağduriyetiniz mahkeme kararıyla giderilebilir.

Somut Delil Olmamasına Rağmen Yürütmenin Durdurulmasının Kaldırılması

Mahkemeler yürütmenin durdurulmasına karar verirken, sadece delil eksikliğine değil;

  • İdari işlemin hukuka açıkça aykırı olup olmadığına ve
  • Telafisi güç veya imkânsız zararın doğup doğmayacağına bakmak zorundadır.

Yürütmeyi durdurma kararınız kaldırıldıysa, muhtemelen mahkeme aşağıdaki gerekçelerden birine dayanmıştır:

  • Atama/yer değiştirme işlemlerinin "uygulanmakla etkisi tükenmez" nitelikte sayılması,
  • Dava konusu işlemin uygulanmasının ileride telafi edilebilecek nitelikte zarar doğuracağını değerlendirmesi,
  • Hukuka aykırılığın açık bir şekilde ortaya konmaması (yani somut delil yetersizliği).

Sonuç ve Ne Yapabilirsiniz?

  1. Mahkeme kararının gerekçesini inceleyin: Kararda hangi nedenlerle kaldırıldığı açıkça yazmak zorundadır.
  2. İtiraz hakkınız olup olmadığını kontrol edin: Bölge İdare Mahkemesi'ne veya Danıştay’a itiraz/temyiz hakkınız varsa ve gerekçeyi hatalı buluyorsanız, karara itiraz edebilirsiniz.
  3. Yürütmenin durdurulması yerine esasa ilişkin kararı bekleyin: Davanızın esasına uygun şekilde savunma ve delil sunmanız, işlemin iptali ve sonuçlarının eski haline döndürülmesi bakımından elinizi güçlendirir.

Ek Bilgi

Yürütmenin durdurulmasında yalnızca ilgili kanun hükmünün Anayasa Mahkemesi'nde iptalinin beklenmesi, yürütmenin durdurulmasına tek başına gerekçe olamaz. Mahkemeler işlemin açıkça hukuka aykırı olduğu ve telafisi güç zarar doğacağı hususunu ayrıca değerlendirmek zorundadır.

Sorunuzun daha somut yanıtı, işleminizin niteliği ve davanızın içeriğine göre değişebilir. Gerekirse kararı ve olayın detaylarını paylaşarak avukat desteği almanızda yarar var.

Saygılarımla.

Bu mesaj, Avukatistan yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur. Lütfen unutmayın, sunulan bilgiler genel bir rehber niteliğindedir ve detaylı hukuki tavsiye yerine geçmez. Sorularınıza Avukatistan üzerinde kayıtlı olan lisanslı avukatların cevap vermesini bekleyebilir veya doğrudan bir avukat ile iletişime geçebilirsiniz.

Profesyonel hukuki danışmanlık mı arıyorsunuz?

Avukatistan üzerinden kolayca hukuki danışmanlık talebi oluşturup, sisteme kayıtlı binlerce avukattan teklif alabilirsiniz.

Lütfen unutmayın;

  • Avukatistan, avukatlardan alınan hizmetler için herhangi bir ücret ya da komisyon talep etmez.
  • Hizmetlerimiz yalnızca avukatlarla iletişim kurmanıza yardımcı olmak içindir; avukatlar tarafından verilen hizmetlerden Avukatistan sorumlu tutulamaz.
Danışmanlık Talebi Oluştur

Avukatlara Sorulmuş Diğer Sorular

Soru Sor Danışmanlık Talep Et