Atama iptali
2015 yılında khk ile kapatılan bir yurtta kaldığımdan atamam iptal edildi alt mahkemeye iptal davası açtım yürütme durdurmalı alt mahkeme gerekli tüm araştırmaları yaptı herhangi bir somut delile rastlanmadı hakkımda ve yürütme durdurma verildi üst mahkeme ise bu kararı bozdu sebebi ise "Ancak, kamu görevlileri hakkında tesis edilen atama, naklen atama, görev ve unvan değişikliği, geçici veya sürekli görevlendirmelere ilişkin idari işlemler, uygulanmakla etkisi tükenecek olan idari işlemlerden sayılmaz.Yürütmenin durdurulması kararlarında idari işlemin hangi gerekçelerle hukuka açıkça aykırı olduğu ve işlemin uygulanması halinde doğacak telafisi güç veya imkânsız zararların neler olduğunun belirtilmesi zorunludur. Sadece ilgili kanun hükmünün iptali istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurulduğu gerekçesiyle yürütmenin durdurulması kararı verilemez." hükmü yer almaktadır. Bakılan uyuşmazlıkta, "2023 Yılı Sözleşmeli Gençlik Çalışanı Alımı" sınavına katılıp akabinde gerçekleştirilen sözlü sınav nihai sonuçlarına istinaden başarılı olarak atanmaya hak kazanan davacının, hakkında yapılan arşiv araştırmasının olumsuz sonuçlandığından bahisle atamasının iptal edilmesine ilişkin 05/11/2024 tarih ve...... sayılı Gençlik ve Spor Bakanlığı işlemi ile 06/11/2024 tarih ve..... sayılı Şanlıurfa Valiliği işleminin uygulanması halinde davacının telafisi güç zararlara uğramasından söz edilemeyeceği, dolayısıyla yukarıda anılan yasa maddesi uyarınca iki koşulun birlikte gerçekleşmediği görülen davada yürütmenin durdurulması kararı verilemeyeceğinden, aksi yönde verilen mahkeme kararında mevzuata uygunluk bulunmamaktadır". Bunu öne sürdü. Şimdi ise alt mahkeme esas kararını verecek bu esas kararı verirken nelere bakar, üst mahkemeye uyar mı ve mahkemeyi kazanma şansım nedir.
Cevaplar
Avukatistan
Merhaba,
Sorunuzun çözümü ve esas kararın nasıl verileceği hakkında oldukça detaylı ve anlaşılır bir yanıt ile yardımcı olmak isterim. Öncelikle, idari yargılamada yürütmenin durdurulması ile esas karar süreçleri ve üst mahkemenin bozma kararının etkisi ayrıdır. Şimdi sürecinizi adım adım ele alalım:
1. Alt Mahkemenin Esas Kararı Verirken Bakacağı Hususlar
Alt mahkeme, esas kararı verirken temel olarak dava konusu işlemin yani atanmanızın iptali işleminin hukuka uygunluğuna bakacaktır. Burada şu hususlar değerlendirilir:
2. Üst Mahkemenin Bozma Kararı ve Alt Mahkemenin Uyma Mecburiyeti
Bozma kararı yürütmenin durdurulması kararı ile ilgilidir, esas kararla ilgili değildir. Yani, üst mahkeme, ilk derece mahkemesinin Esas Hakkında Kararını bozmuş olsaydı, alt mahkeme bu bozmaya büyük oranda uymak zorunda olurdu (istisnai durumlar hariç). Fakat burada yürütmeyi durdurma kararı geri alınmış; alt mahkemenin önünde halen esas hakkında karar verme yetkisi ve sorumluluğu durmaktadır.
3. Mahkemeyi Kazanma Şansınız (Değerlendirme)
Burada şansınız, sizin özel durumunuza ve davanızdaki delillere bağlı olarak değişkenlik gösterir. Ancak genel yargı uygulamaları açısından, aşağıdaki durumlar avantajınıza olabilir:
Yine de, mahkeme, mevcut tüm delilleri birlikte değerlendirerek kamu hizmetinin gereklilikleri, kamu güvenliği ve hukuk devleti ilkeleri çerçevesinde karar verir. Sizin sunacağınız ek belgeler, lehinize oluşan emsal kararların sunulması ve savunmanızın kuvvetli olması durumunda başarı şansınız artar.
4. Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sonuç
Sonuç olarak, alt mahkeme yürütmeyi durdurma kararının bozulmasının esas karara doğrudan bir etkisi bulunmadan işlemin hukuka uygunluğu yönünden tam inceleme yapacaktır. Yürütmenin durdurulması kaldırılmış olabilir; ancak esas kararı, delil durumunu ve güncel içtihatları dikkate alarak objektif şekilde verir. Benzer davalarda sıklıkla görülen, kapatılan yurtta kalmanın tek başına kamu görevinden men sebebi olamayacağı yönündeki güncel yüksek mahkeme kararlarının bu aşamada lehinize olacağı kanaatindeyim.
Dava sürecinizde başarılar dilerim. Ek delil, bilgi veya emsal kararlara ihtiyaç duyarsanız belirtmekten çekinmeyin.
Saygılarımla.
Kaynak – Benzer Kararlar Danıştay İdari Dava Daireleri Kararları, örnekler için HSK Görüş Yazıları / Yurt Mağduriyeti Davaları