Atama İptali Davası ve Yürütmeyi Durdurma Kararları
Atamamın iptal edildiği bir durumla karşı karşıyayım ve bu durum üzerine idari mahkemede iptal davası ile birlikte yürütmeyi durdurma talebiyle başvuruda bulundum. Alt mahkeme, lehime yürütmeyi durdurma kararı verdi çünkü yapılan tüm incelemelerde somut bir delil bulunamadı. Ancak, üst mahkeme bu kararı bozdu. Gerekçe olarak; kamu görevlileri hakkında gerçekleştirilen atama, naklen atama, görev ve unvan değişikliği, geçici veya sürekli görevlendirmelere ilişkin idari işlemlerin uygulanması ve etkisinin tükeneceği belirtildi. Şu anda alt mahkemenin nihai esas kararını bekliyorum. Alt mahkeme, gerekli tüm incelemeleri yaptı ve herhangi bir bilgi ya da belgeye rastlanmadı. Ayrıca, somut delil de bulunmuyor. Benimle alakalı herhangi bir yargılama ya da soruşturma da mevcut değil. Alt mahkemenin, davanın esasına olabildiğince lehime bir hüküm vereceğini düşünüyor musunuz?
Cevaplar
Avukatistan
Merhaba,
2025 yılı Türkiye uygulamaları ve Danıştay kararları çerçevesinde alt mahkemenin nasıl bir karar verebileceğine dair bilgilerimi paylaşıyorum.
1. Atama İptali ve Yargı Denetimi
Kamu görevlilerine ilişkin atama, nakil, görev ve unvan değişiklikleri, kamu hizmetinin gereklerine uygun olarak idare tarafından geniş takdir yetkisiyle yapılan işlemler olsa da, bu işlemlerin hukuka uygunluk denetimi yapılır. Yani idare, bu yetkisini kullanırken keyfi davranamaz ve yargı organları bu işlemin hukuka uygun olup olmadığını denetler.
2. Somut Delil ve Gerekçelilik
İdari işlemler gerekçesiz ya da hukuki dayanaktan yoksun olarak tesis edilirse, bu işlemler yargısal denetime tabi olduğu için çoğu zaman hukuka aykırı kabul edilir. Özellikle;
İdare Mahkemesinin “işlemin iptaline” karar verme ihtimali artmaktadır. Zira Danıştay’ın yerleşik içtihatlarına göre, kamu görevini sona erdirecek veya etkileyen idari işlemlerin “somut olgularla ve objektif belgelerle” desteklenmesi gerekir. Aksi halde, kişisel haklar yönünden ciddi bir mağduriyet söz konusu olur.
3. Yürütmenin Durdurulmasına İlişkin Üst Mahkeme Kararı
Üst mahkemenin (büyük ihtimalle Bölge İdare Mahkemesi’nin) yürütmeyi durdurma talebini reddetmiş olması, esasla ilgili kesin bir yargılama yapılmış anlamına gelmez. Yürütmeyi durdurma tedbiri, genellikle işlemin hemen durmasında ciddi sakınca olup olmadığına ve işlemin açıkça hukuka aykırı olup olmadığına ön inceleme ile verilir. Üst mahkeme “işlemin etkisi tükendiği için” şekli bir gerekçeyle yürütmeyi durdurmayı kaldırabilir. Bu, davanın esasında lehinize veya aleyhinize karar verileceği anlamına gelmez.
4. Olası Mahkeme Kararı
Elinizdeki bilgiler ışığında;
dikkate alındığında, alt mahkemenin işlemin iptali yönünde karar verme ihtimali oldukça yüksektir.
Ancak, nihai sonucun mahkemenin takdirinde olduğunu ve dosyada açıklanmayan başka unsurlar, belgeler ya da idari savunmalar olup olmadığını bilmediğimiz için, kesin bir hüküm bildirmek mümkün değildir.
5. Önerilerim
Size hukuki sürecinizde başarılar dilerim. Süreçle ilgili yeni bir gelişme olması durumunda tekrar danışabilirsiniz.
Saygılarımla.