Özel Güvenlik Şirketinde Maaş Almama Sorunu Nasıl Çözülür?

Kimliği Gizli Kullanıcı

Merhaba, ben İstanbul'da bir özel güvenlik şirketinde çalışıyordum. 20 Şubat'ta işe başladım ama 24 Şubat'ta girişimi yaptılar. Ardından 2 hafta sonra çıkışımı verip tekrar giriş yaptılar. Mart'ın 21'inde sağlık problemlerimden dolayı işten ayrılmak zorunda kaldım. İş yerinde bana mobbing uyguladılar ve 2 aylık maaşımı hala alamadım. Diğer çalışanların ödemesini yaptılar fakat benim ödememi yapmadılar. Sürekli 'yarın' ve 'bugün' diyip oyaladılar. Hatta 'Biz buradan çıkanların maaşlarını vermiyoruz' tarzında gerçek dışı söyller söylediler. Maaşımı nasıl alabilirim, yardımcı olabilir misiniz?

Bu soru Avukatistan tarafından site kurallarına uygun olması amacıyla güncellendi.

Cevaplar

Merhaba,

Yaşadığınız maaş sorunu ve işyerinin yaklaşımı iş hukukuna göre ciddi bir hak ihlalidir. 2025 Türkiye iş hukuku kapsamında, özel güvenlik görevlisi olarak veya başka bir sektörde çalışıyor olmanız fark etmeksizin, çalıştığınız sürenin maaşını alma hakkınız teminat altındadır.

Hangi Haklara Sahipsiniz?

  • Maaşınızın eksiksiz ve zamanında ödenmesi gerekir. 4857 sayılı İş Kanunu ile Türk Borçlar Kanunu'na göre, ücretlerinizin, çalışmayı takip eden ay içinde (en geç 1 ay) ödenmesi zorunludur.
  • Maaşınız 20 gün veya daha fazla geciktirildiğinde, işverene ihtar çekip iş görme borcunuzu yerine getirmekten kaçınabilir (yani çalışmayabilirsiniz) ve bu süreç asla devamsızlık sayılmaz (İş Kanunu m.34).
  • Maaş ödenmezse, iş sözleşmenizi derhal (haklı nedenle) feshedebilirsiniz
  • İşveren, “çıkanların maaşını vermiyoruz” diyemez; böyle bir tavır hukuksuzdur ve suç teşkil eder.

Ne Yapabilirsiniz?

  1. Öncelikle Yazılı İhtar (Noterden) Gönderin: Maaş talebinizi resmi olarak noter kanalıyla işverene bildirmeniz hak arama sürecinizde önemlidir.
  2. İşyerinin bağlı olduğu İŞKUR ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na şikayet edebilirsiniz.
  3. ALO 170 Hattını Arayabilirsiniz: Buradan şikayet kaydı açtırabilirsiniz.
  4. Arabuluculuk Şart! 2025 yılı itibariyle işçilik alacakları için dava açmadan önce arabulucuya başvurmanız şart. Arabuluculuk başvurusu ücretsizdir.
  5. Arabuluculuktan sonra sonuç alamazsanız, İş Mahkemesi’nde dava açabilirsiniz.
  6. İcra Takibi Yapabilirsiniz: Maaş alacağınız için doğrudan icra takibi de başlatılabilir.

Dikkat Etmeniz Gerekenler

  • Elden ödeme veya bordroda eksik giriş varsa, banka kayıtları, varsa WhatsApp, mesajlaşma ve tanık delilleri de geçerli kabul edilir.
  • Haklarınızdan 5 yıl içerisinde (zamanaşımı) yararlanabilirsiniz.
  • Mahkeme işçilik davalarını ortalama 1 yıl içinde karara bağlamaktadır.

Sonuç ve Tavsiye

Yaşadığınız mobbing ve baskı da ek hak talebine (manevi tazminat veya işe iade davası gibi) konu olabilir. Tüm talep ve şikayetlerinizi şekilde belgeleyerek, sürece başlamanız hızlı sonuç almanızı sağlar. Haklarınız için arabuluculuk ve mahkemede bir avukatla hareket etmeniz tavsiye edilir.

Sormak istediğiniz başka bir detay olursa yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım.

Saygılarımla,

Kaynaklar:

Bu mesaj, Avukatistan yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur. Lütfen unutmayın, sunulan bilgiler genel bir rehber niteliğindedir ve detaylı hukuki tavsiye yerine geçmez. Sorularınıza Avukatistan üzerinde kayıtlı olan lisanslı avukatların cevap vermesini bekleyebilir veya doğrudan bir avukat ile iletişime geçebilirsiniz.

Profesyonel hukuki danışmanlık mı arıyorsunuz?

Avukatistan üzerinden kolayca hukuki danışmanlık talebi oluşturup, sisteme kayıtlı binlerce avukattan teklif alabilirsiniz.

Lütfen unutmayın;

  • Avukatistan, avukatlardan alınan hizmetler için herhangi bir ücret ya da komisyon talep etmez.
  • Hizmetlerimiz yalnızca avukatlarla iletişim kurmanıza yardımcı olmak içindir; avukatlar tarafından verilen hizmetlerden Avukatistan sorumlu tutulamaz.
Danışmanlık Talebi Oluştur

Avukatlara Sorulmuş Diğer Sorular

Soru Sor Danışmanlık Talep Et