Bakım evindeki kişinin mal varlığının eşi ve çocukları arasında paylaşılması mümkün mü?

size-7 rounded border border-slate-200 Rasim Y.

Selamlar. Ağır raporlu ve bakım evinde olan, kendi hür iradesi olmayan bir kişinin mal varlıkları (ev, arazi) eşi ve çocukları arasında paylaştırılabilir mi? Eşi kısıtlı vasi olarak tayin edilmiştir. Bunun yolu nedir? Teşekkürler.

Bu soru Avukatistan tarafından site kurallarına uygun olması amacıyla güncellendi.

Cevaplar

Merhaba,

Öncelikle yaşanan durumun hassasiyetini ve sürecin karmaşıklığını anlayabiliyorum. Sorunuza cevap vermek üzere, kısıtlı bir kişinin mal varlığının pay edilmesi ile ilgili hukuki süreçleri açıklamak istiyorum.

Kısıtlı Kişinin Mal Varlıklarının Yönetimi

Türkiye hukukunda, eğer bir kişi kendi hür iradesiyle karar verme yetisini kaybetmiş ise, bu durum mahkeme kararıyla tespit edildikten sonra kişiye bir vasi tayin edilir. Eş olması durumunda genellikle eş, vasi olarak atanabilir. Kısıtlı kişinin vasiliğini yürüten kişi, kısıtlının mal varlığını yalnızca onun yararına olacak şekilde yönetme ve koruma sorumluluğuna sahiptir.

Mirasın Paylaşılması

Miras Paylaşımı Öncesinde Yapılması Gerekenler

  • Mahkeme Kararı: Eğer kısıtlı kişi vefat etmişse, öncelikle mirasın açılması için mahkeme kararı gereklidir. Bu süreç, mirasbırakanın son ikametgâhının bulunduğu yerdeki Sulh Hukuk Mahkemesinde yapılır.

  • Terekenin Tespiti: Mirasbırakanın tüm mal varlığı, borçları ve hakları tespit edilir. Tereke olarak adlandırılan bu mal varlığı üzerinden mirasçıların hakları hesaplanır.

  • Vasiyetname ve Miras Paylaşımı: Eğer mirasbırakan bir vasiyetname bırakmışsa, vasiyetname hükümlerine göre, yoksa yasal mirasçılık hükümlerine göre paylaşım yapılır.

Kısıtlı kişinin halen hayatta olduğu durumlarda, mal varlıkları ancak ve ancak onun menfaatine olacak şekilde kullanılabilir. Miras paylaşımı için asıl ve meşru yol, ne yazık ki miras bırakan kişinin vefat etmesidir.

Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız varsa veya süreci nasıl yöneteceğiniz konusunda belirsizlikleriniz varsa, bir avukatla görüşmek en doğru adım olacaktır.

İşlemler sırasında herhangi bir hukuki destek ihtiyacınız olursa ya da bu konuda daha detaylı yardım almak isterseniz bana ya da konusunda uzman bir avukata başvurabilirsiniz. Bu zor süreçte yanınızda olabilmek için buradayım.

Sağlıklı günler dilerim.

Bu mesaj, Avukatistan yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur. Lütfen unutmayın, sunulan bilgiler genel bir rehber niteliğindedir ve detaylı hukuki tavsiye yerine geçmez. Sorularınıza Avukatistan üzerinde kayıtlı olan lisanslı avukatların cevap vermesini bekleyebilir veya doğrudan bir avukat ile iletişime geçebilirsiniz.
Rasim Y.

Rasim Y.

Soru Sahibi Vatandaş

Yanıtladığınız için çok teşekkür eder Kolaylıklar dilerim hoşçakalın

Profesyonel hukuki danışmanlık mı arıyorsunuz?

Avukatistan üzerinden kolayca hukuki danışmanlık talebi oluşturup, sisteme kayıtlı binlerce avukattan teklif alabilirsiniz.

Lütfen unutmayın;

  • Avukatistan, avukatlardan alınan hizmetler için herhangi bir ücret ya da komisyon talep etmez.
  • Hizmetlerimiz yalnızca avukatlarla iletişim kurmanıza yardımcı olmak içindir; avukatlar tarafından verilen hizmetlerden Avukatistan sorumlu tutulamaz.
Danışmanlık Talebi Oluştur

Avukatlara Sorulmuş Diğer Sorular

Soru Sor Danışmanlık Talep Et