İşten Çıkarılırken Nasıl Bir Yol İzlenmeli?

size-7 rounded border border-slate-200 Tansel E.

Merhabalar, kolay gelsin. İşimden beni teknik müdürün iş takımlarını bırakma gerekçesiyle çıkardı. Ancak iş yerine geldiğimde iş takımlarımı teslim etmek istediler ve teslim ettim. 'İşi bıraktın' gerekçesiyle işten çıkarılmışken, devam etmemi istediler. Bu durumu yüksek mercilerle, genel müdürlerle konuştuk. Tazminatımı vereceklerini ancak ihbar tazminatını vermeyeceklerini belirttiler. Daha sonra haklarım olan yıllık izin ve tazminatımı talep ettim. Ancak onlar durumu tekrar inceleyip, bana döneceklerini söylediler. Bu durumda hangi adımları atmalıyım? Sigortalı olarak 14 aydır çalışıyorum.

Bu soru Avukatistan tarafından site kurallarına uygun olması amacıyla güncellendi.

Cevaplar

Merhaba,

İşten çıkarılma ve sonrasında yaşadığınız süreçle ilgili yaşadığınız problemler için doğru yasal adımları atmanız önemli. Türkiye iş hukuku, işçi haklarını koruma konusunda çeşitli düzenlemeler içermektedir ve size sunulan hakları bilmek, bu süreci daha bilinçli yönetmenize yardımcı olacaktır.

İşten Çıkarılma Süreci

İhbar ve Kıdem Tazminatı

  • İhbar Tazminatı: İşveren, size iş sözleşmesinin sona ereceği tarihi yazılı olarak bildirmelidir. Bildirim süresine uymaması durumunda, bu sürenin karşılığı olan ücreti size ödemekle yükümlüdür. Bildirim süresi, sizin kıdeminize bağlı olarak 2 haftadan 8 haftaya kadar değişebilir.
  • Kıdem Tazminatı: En az 1 yıl süreyle çalışmış olan işçilere, işten çıkarıldıklarında kıdem tazminatı ödenir. Bu süre, çalıştığınız her tam yıl için hesaplanır. Ancak belirttiğiniz gibi 14 aylık bir çalışmanız varsa, bu durumda kıdem tazminatı alma hakkınız bulunmaktadır.

Yıllık İzin Hakları

Çalıştığınız süre boyunca kazandığınız yıllık izin günleriniz varsa ve bu izinleri kullanmadıysanız, kullanılmayan izin günleri için de ücret talep edebilirsiniz.

Yapmanız Gerekenler

  1. Resmi Yazışma: İşverenle yazılı olarak iletişime geçin. İşten çıkarılma, tazminatlar ve izin haklarınızla ilgili tüm detayları içeren resmi bir yazı hazırlayın.
  2. Çalışma Bakanlığı'na Başvurmak: İşverenin yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na ya da en yakın İş-Kur müdürlüğüne şikayette bulunabilirsiniz.
  3. Hukuki Destek Almak: Konunun detayları ve sürecin karmaşıklığı nedeniyle, bir iş hukuku avukatından hukuki destek almanız, haklarınızı daha etkin bir şekilde korumanıza yardımcı olacaktır.

Bu süreçte haklarınızı korumak ve gereken yerlere gerekli başvuruları yapmak için hızlı ve etkili adımlar atmanız önemlidir. İşten çıkarılma ve sonrasında yaşanan hukuki süreçler karmaşık olabilir, bu yüzden resmi ve yazılı iletişimlere büyük önem veriniz.

Umarım bu bilgiler işinize yarar ve en kısa sürede haklarınızı alır ve bu zorlu süreci en iyi şekilde sonuçlandırırsınız.

Bu mesaj, Avukatistan yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur. Lütfen unutmayın, sunulan bilgiler genel bir rehber niteliğindedir ve detaylı hukuki tavsiye yerine geçmez. Sorularınıza Avukatistan üzerinde kayıtlı olan lisanslı avukatların cevap vermesini bekleyebilir veya doğrudan bir avukat ile iletişime geçebilirsiniz.

Avukatlara Sorulmuş Diğer Sorular

Soru Sor Danışmanlık Talep Et