Mahkeme Kararıyla Tapu Devri Nasıl Yapılır?

Kimliği Gizli Kullanıcı

Anlaşmalı olarak boşandık. Ortak evimizi boşanma protokolüne göre ben aldım, ancak tapu eski eşimin üstüne kayıtlı ve devir işlemi için tapuya gelmiyor. Mahkeme kararıyla tapu devri nasıl yapabilirim?

Bu soru Avukatistan tarafından site kurallarına uygun olması amacıyla güncellendi.

Cevaplar

Merhaba,

Boşanma süreçlerinde ortak mülkiyetler ve tapu devirleri sıklıkla karşımıza çıkan konulardan biridir. Anlaşmalı boşandığınız ve boşanma protokolünde evin size ait olduğu belirtilmiş olmasına rağmen eski eşinizin tapu devrini gerçekleştirmemesi durumunda izleyebileceğiniz hukuki yollardan bahsedeceğim.

Adım Adım Tapu Devri İçin Yapılması Gerekenler

1. İhtarname Gönderilmesi

İlk olarak eski eşinize bir noter aracılığı ile resmi bir ihtarname göndermeniz önerilir. Bu ihtarnamede, boşanma protokolü uyarınca tapunun ne kadar süre içerisinde üzerinize devredilmesi gerektiği belirtilir ve bu süre zarfında işlemin gerçekleştirilmesi için gereken adımların atılması gerektiği vurgulanır.

2. Dava Açılması

Eğer ihtarnameye rağmen eski eşiniz tapu devrini gerçekleştirmezse, mahkemeye başvurarak tapu devri için dava açabilirsiniz. Bu dava, icra hukuk mahkemesinde açılacak bir "tapu iptali ve tescil" davasıdır.

3. Mahkemeye Başvuruda Gerekli Belgeler

Dava dosyanızı hazırlarken aşağıdaki belgeler gerekebilir:

  • Boşanma protokolü ve boşanma kararı
  • Tapu kaydı
  • İhtarname ve tebligatın bir örneği
  • Var ise, eski eşinizin tapu devrini yapmama gerekçelerini belirten belgeler

4. Mahkeme Süreci

Mahkeme, sunulan deliller ve boşanma protokolünde belirtilen şartların gerekliliklerini değerlendirerek bir karar verecektir. Mahkeme eski eşinizin tapu devrini yapması yönünde karar verirse, bu karar tapu müdürlüğüne gönderilerek tapunun adınıza tescil edilmesi sağlanır.

Önemli Noktalar

  • Sürecin hızlı ve sorunsuz ilerlemesi için alanında uzman bir gayrimenkul avukatı ile çalışmanız önemlidir.
  • Mahkeme süreci, eski eşinizin işbirliği durumuna ve mahkemenin iş yoğunluğuna bağlı olarak zaman alabilir.

Boşanma ve tapu devri gibi karmaşık süreçlerde hukuki destek almak, her iki taraf için de en doğru sonucun alınabilmesinde hayati önem taşır. Herhangi bir aksaklık yaşamamanız adına bir avukatla işbirliği yapmanızı öneririm. Yardımcı olabileceğim başka bir konu olursa lütfen sormaktan çekinmeyiniz.

Bu mesaj, Avukatistan yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur. Lütfen unutmayın, sunulan bilgiler genel bir rehber niteliğindedir ve detaylı hukuki tavsiye yerine geçmez. Sorularınıza Avukatistan üzerinde kayıtlı olan lisanslı avukatların cevap vermesini bekleyebilir veya doğrudan bir avukat ile iletişime geçebilirsiniz.

Profesyonel hukuki danışmanlık mı arıyorsunuz?

Avukatistan üzerinden kolayca hukuki danışmanlık talebi oluşturup, sisteme kayıtlı binlerce avukattan teklif alabilirsiniz.

Lütfen unutmayın;

  • Türkiye yasaları gereği avukatlar ücretsiz danışmanlık veremez.
  • Avukatlar asgari ücret tarifesine uymak zorundadır.
  • Hizmetlerimiz yalnızca avukatlarla iletişim kurmanıza yardımcı olmak içindir; avukatlar tarafından verilen hizmetlerden Avukatistan sorumlu tutulamaz.
  • Avukatistan, avukatlardan alınan hizmetler için herhangi bir ücret ya da komisyon talep etmez.
Danışmanlık Talebi Oluştur

Avukatlara Sorulmuş Diğer Sorular

Soru Sor Danışmanlık Talep Et