Mola ve Mesai Saatlerindeki Problem nedeniyle Tazminat Davası Açabilir miyim?
Merhaba, özel bir şirkette toplamda 7.5 saat çalışıyorum ve tüm mola sürelerim yemek dahil 40 dakika. Bu süre mesai olduğu zaman 45 dakikaya çıkıyor. Bu durum yüzünden işten çıkıp tazminat davası açabilir miyim?
Cevaplar
Avukatistan
Merhaba,
Özel bir şirkette çalışmanız hasebiyle, çalışma şartlarınız Türkiye İş Kanunu çerçevesinde düzenlenir. İş Kanunu'na göre günde 7,5 saat çalışma süreniz olduğunda verilen mola süreleri üzerinden değerlendirme yapalım.
Mola Süreleri
İş Kanunu’na göre, çalışma süresi 4 saat ile 7,5 saat arasında olan işçilere en az 30 dakika mola verilmesi gerekmektedir. Eğer çalışma süreniz 7,5 saati aşarsa, bu durumda mola süreniz en az 1 saat olmalıdır. Sizin durumunuzda verilen total mola süresi, 40 ila 45 dakika arasında, yani iş kanunu gereksinimlerini karşılamaktadır.
İşten Çıkma ve Tazminat Hakkı
Eğer mola süreleri yasal düzenlemelere uygunsuz bir şekilde veriliyorsa, bu, işverenin sözleşme şartlarına aykırılık teşkil edebilir ve işçi haklarının ihlal edildiği anlamına gelebilir. Ancak, günde verilen 40 ila 45 dakikalık mola süreniz yasal sınırlar içinde olduğundan, bu koşulu tek başına haklı bir fesih sebebi olarak göstermek genelde yeterli olmayabilir.
Eğer diğer çalışma koşullarınızda veya işvereninizin tutumunda iş kanununa aykırı durumlar varsa veya sözleşmede belirtilmiş olan diğer haklarınız ihlal ediliyorsa, bu durumda işten ayrılma ve tazminat talebinde bulunma hakkınız olabilir. Bu tür bir durumda, işten ayrılma sürecinizi ve tazminat haklarınızı güvence altına almak için bir iş hukuku avukatıyla detaylı bir görüşme yapmanız önemli olacaktır.
Size önerim, öncelikle işvereninizle bu konuyu konuşarak çözüm aramaya çalışmanız, eğer çözüm bulunamazsa bir avukat ile görüşerek durumunuzun detaylı bir değerlendirmesini yapmanız olacaktır. İş hukuku ve işçi hakları konusunda deneyimli bir avukat, size en uygun yolu ve olası tazminat veya diğer hukuki haklarınızı net bir şekilde açıklama fırsatı verecektir.
Her türlü hukuki sorununuzda size yardımcı olmaktan mutluluk duyarım. İyi çalışmalar dilerim.