Dükkan Kiracım Belirlenen Ücreti Yatırmıyor, Nasıl Bir Yol İzlemeliyim?
Dükkan kiracım belirlenen ücreti yatırmıyor, sözleşme yapmıyor ve dükkanı boşaltmıyor. Bu durumda nasıl bir yol izlemeliyim?
Dükkan kiracım belirlenen ücreti yatırmıyor, sözleşme yapmıyor ve dükkanı boşaltmıyor. Bu durumda nasıl bir yol izlemeliyim?
Avukatistan üzerinden kolayca hukuki danışmanlık talebi oluşturup, sisteme kayıtlı binlerce avukattan teklif alabilirsiniz.
Lütfen unutmayın;
Ev sahibimle bir anlaşmazlık yaşadık ve tahliye taahhüt belgesini işleme koydu. İmza benim ama tarihi kendisi belirlemiş. Belirttiği tarihlerde orada olmadığımı otobüs bileti ve dekontlarımla ispatlay...
Evimi kiraladığım dönemde kira kontratı ile birlikte tahliye taahhütnamesi imzaladım. Ancak, ev sahibiyle kirada anlaşamadığım için işleme koydu. Evde 3 yıldır oturuyorum. Taahhütnamede bilgilerim ve...
Merhaba, ayın 8'inde, başlangıcı ayın 15'inde olacak şekilde bir kira sözleşmesi, senet ve tahliye taahhütnamesi imzaladım. Ancak, imzaladığım gün kira sözleşmesini ve anahtarı teslim almadım. Sözleşm...
Bir ev kiraladım ancak ev sahibi Antalya'dan gelmek için bana bir aylık kira göndermemi istedi. IBAN yoluyla parayı gönderdim. Ev sahibi aile apartmanında sorun yaşadığını ve taşındığını belirtti. Ev...
Merhaba. Devam etmekte olan kiracı tahliye davamın dördüncü duruşmasında ihtarname noterden tebliğ edilmediği için reddedildi. Kiracı bana karşı dava açabilir mi? Kendim kirada kalıyorum ve evi ihtiya...
Cevaplar
Avukatistan
Merhaba,
Dükkan kiracınızın belirlenen kira bedelini ödememesi, sözleşme yapmamış olması ve mekanı terk etmemesi durumunda uygulayabileceğiniz birkaç adım bulunmaktadır. Bu adımları sırası ile inceleyerek sizin için en uygun çözümü bulabilirsiniz.
Tahliye Talebi ve İhtarname Gönderme
Kiracınıza karşı yapabileceğiniz ilk işlem, kiracınıza resmi bir ihtarname göndermek olacaktır. Bu ihtarname, kiracının kira ödemelerini yapmaması ve sözleşmesiz durumunu düzeltmesi için ona bir süre tanır. İhtarname, ihtarnamenizi noter aracılığı ile göndererek resmiyet kazandırabilirsiniz. İhtarname içerisinde:
Eğer kiracı ihtarnameye rağmen yükümlülüklerini yerine getirmez ise, mahkemeye başvurarak tahliye davası açabilirsiniz.
Tahliye Davası Açma
İhtarnamenin ardından kiracı gerekli düzenlemeleri yapmazsa, kira sözleşmesine dayanarak veya sözleşmesiz de olsa Türk Borçlar Kanunu kapsamında tahliye davası açabilirsiniz. Dava, kiracının kira sözleşmesine aykırı davranışları veya kira bedelini ödememesi gibi sebeplerle açılabilecek bir davadır.
Tahliye davası açılırken, kira sözleşmesi ve ödemelerin yapılmadığına dair belgeler gibi kanıtlarınızı bir araya getirmeniz önemlidir. Ayrıca, mahkeme süreci boyunca bir avukattan hukuki destek almanız sürecin daha sağlıklı ilerlemesine olanak sağlar.
Türk Borçlar Kanunu’ndaki ilgili maddeler
Türk Borçlar Kanunu'nun 315. maddesine göre, kiracı kira bedelini süresi içinde ödemezse, kiraya veren, kiracıyı ihtar ederek uygun bir süre verir. Bu süre içerisinde de ödeme yapılmazsa, kiraya veren sözleşmeyi feshederek tahliye talep edebilir.
Bu adımları takip ederek dükkanınızı kiracıdan geri alabilirsiniz. Rahatsız edici bu durum ile başa çıkmak zor olabilir, ancak yasal haklarınızı koruyarak ve adımları dikkatlice takip ederek süreci yönetebilirsiniz. Unutmayın, her dava özgün olup, detaylı hukuki destek almanız her zaman en iyisidir.
Umarım bu durumun üstesinden gelmenizde yardımcı olabilmişimdir. Başarılar dilerim.