Kira sözleşmesi cayma hakkı
Merhabalar, kira sözleşmesini 2 gün önce yaptım fakat buzdolabı ve bulaşık makinesi mutfakta sığmamaktadır. Mutfak dolaplarında ev sahibi değişiklik yapmak istemiyor. Kira sözleşmesinden cayma imkanım var mı? İnternette bazı sitelerde sözleşmeden cayma süresi diye bir şey olduğu ve bu sürenin 15 gün olduğu söyleniyor. İlk 15 gün içerisinde sözleşmeden cayabilme hakkımın olup olmadığı konusunda bilgiler arıyorum.
Cevaplar
Avukatistan
Merhaba,
Kira Sözleşmesinde "Cayma Hakkı" ve 14-15 Gün İddiası Nedir?
Kira sözleşmelerinde kanunen kiracıya, imza tarihinden itibaren 14 ya da 15 gün içinde koşulsuz cayma hakkı tanıyan bir düzenleme yoktur. Yani, internette bazı kaynaklarda iddia edilen “ilk 14 gün ya da 15 gün içinde cayabilirsiniz” şeklinde genellenmiş cayma hakkı, konut ve işyeri kira sözleşmeleri için geçerli değildir.
Tüketici sözleşmelerinde (uzaktan satış, kapıdan satış vs. gibi) şartlı olarak cayma hakkı düzenlemeleri bulunmaktadır ve bu süreler genellikle 14 gündür. Ancak klasik konut veya işyeri kira sözleşmelerinde bu hüküm uygulanmaz. Kira sözleşmeleri Türk Borçlar Kanunu’na tabidir.
Kiracı Kira Sözleşmesini 2 Gün Sonra İptal Edebilir mi?
Eğer sözleşmede “cayma hakkı”na dair bir özel madde veya şart yoksa, sadece imzadan itibaren iki gün geçti diye, tek taraflı olarak sözleşmeden koşulsuz vazgeçme ya da cayma hakkı bulunmamaktadır.
Ancak sözleşmede, özellikle “kiracı taşınmazı beğenmez veya uygun görmezse, imzadan sonra şu kadar gün içinde cayabilir” şeklinde bir hüküm varsa o zaman bu anlaşma taraflar arasında geçerli olur.
Kira Sözleşmesinin Sona Erdirilmesi (Fesih) Hakkı Nasıldır?
Konut ve çatılı işyeri kiraları açısından sözleşmenin “süresinden bağımsız” feshi için özel hükümler geçerlidir:
Kiracının Haklı Nedene Dayalı Cayma/Fesih Hakkı
Türk Borçlar Kanunu madde 331'e göre, olağanüstü bir durum ortaya çıkarsa (örneğin evin kullanılamaz hale gelmesi, ciddi ayıp vs.), kiracı sözleşmeyi hemen feshedebilir. Ancak mutfak dolaplarının değişikliği yapılmaması veya "beyaz eşyaların sığmaması" genel olarak “ciddi ve haklı bir fesih sebebi” sayılmaz. Kira sözleşmesi imzalanmadan önce taşınmaz incelenmiş kabul edilir. Eğer tutulacak ev istenilen ihtiyaçları baştan karşılamıyorsa, burada kiracıdan beklenen özen anlamında bir haklı fesih doğmaz.
Ev Sahibi ile Anlaşma Seçeneği
Dilerseniz ev sahibiyle konuşup, karşılıklı anlaşarak sözleşmeyi sona erdirebilirsiniz. Ev sahibiniz de kabul ederse, herhangi bir tazminat, depozito kaybı vs. şartları kendi aranızda belirleyebilirsiniz. Ancak bu tamamen karşılıklı rızaya bağlıdır.
Sonuç – Özet
Daha fazla bilgi için (kanun maddeleri ve açıklamalar), ilk elden Türk Borçlar Kanunu'nu inceleyebilir veya aşağıdaki ek kaynaklardan detaylı okuyabilirsiniz:
Kaynak – Kira Sözleşmesinin Feshi ve Cayma Süresi Türk Borçlar Kanunu (PDF, İlgili Maddeler)
Her türlü ek sorunuzda yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım. İyi günler dilerim.