Kıdem tazminatı alma yolu
Merhaba Sağlık sorunum nedeni ile işten ayrılacak ve kıdem tazminatı talep edeceğim(iş yeri kaynaklı bir sağlık sorunu) Tabii ki devlet hastanesi raporu ile. Merak ettiğim şey ben hastahane raporu ile işverene dilekçe yoluyla başvurduğum zaman nasıl bir süreç olacağı...Olası yaşanabilecek sorunlar aklıma geliyor.Ben işverene sağlık raporumu ve iş sözleşmemin feshi ve dahası tazminatımın verilmesi yönünde dilekçe ile başvurursam ve sağlık sebebi ile başvurduğum için "derhal" bırakma hakkım var.Ancak işveren bu dilekçeyi işleme koymayıp ve sonrasında benim hakkımda 5 gün,7 gün,10 vs bildirimsiz işe gelmedi şeklinde tutanak tutabilir sanırım. İşveren ile görüşmeden direkt olarak noter kanalı ile ihtarname yollamam ne derece doğru olacaktır bilmiyorum.Hoş bir durum olmayacaktır en azından diye düşünüyorum.İhtarname en sağlıklısı elbette ama başta da belirttiğim gibi önce işverene başvurumu yapmam sonrasında işverenin örneğin dilekçemi yırtıp atması,bana başvuru gelmedi demesi gibi durumlar yaşanabilir korkusu yaşıyorum.Sonra mazeretsiz işe gelmedi diyerek tutanak tutma hakkı doğmaz mı. Bu ikilimden çıkamıyorum.
Cevaplar
Avukatistan
Merhaba,
Sağlık Raporu ve Kıdem Tazminatı Hakkı
Türkiye İş Kanunu'na göre, işçinin çalışmasına engel teşkil edecek derecede sağlık sorunları nedeniyle iş sözleşmesini feshetmesi durumunda kıdem tazminatı alma hakkı vardır. Bu hak, doktor raporu ile desteklenmelidir. Raporunuzun, işinizi yapmanıza engel olan sağlık sorunlarını açıkça gösterdiğinden emin olun.
İşverene Bilgilendirme
İşverene durumu bildirme konusunda endişeleriniz olduğunu gözlemliyorum. İdeal olarak, işverene önce yazılı olarak (resmi bir dilekçe ile) durumu bildirmeniz ve ardından iş sözleşmenizi belirtilen nedenle feshettiğinizi açıklamanız gerekmektedir. Dilekçenizi işverene elden teslim etmeyi ve teslim aldığına dair bir belge almayı (imzalı bir kopya gibi) deneyebilirsiniz. Bu işlem, işleminizde bir kayıt oluşturur.
Noter İhtarname Gönderme
İşverenin dilekçenizi kabul etmemesi veya sizin başvurunuzu inkar etmesi gibi durumlarla karşılaşabileceğiniz konusundaki endişeleriniz doğrultusunda, işlemi noter aracılığı ile yapmanın daha güvenli olacağı söylenebilir. Noter vasıtasıyla bir ihtarname göndermek, işverene resmi ve yasal bir uyarı niteliğindedir ve işverenin bu ihtarnameye kayıtsız kalamayacağını, aynı zamanda sizin bu başvuruyu yaptığınızı resmi olarak kanıtlayan bir belge niteliği taşır.
Olası Problemler ve Çözüm Yolları
Eğer işveren, sağlık nedeniyle iş sözleşmesini feshetme talebinizi reddederse veya kıdem tazminatınızı ödemeyi ret ederse, iş mahkemesine başvurabilirsiniz. Bu süreçte, bir avukatın rehberliğinde hareket etmek, haklarınızın en iyi şekilde korunmasını sağlayabilir.
Sağlık durumunuz ve iş hayatınızla ilgili bu zorlu dönemde, haklarınızın tam olarak korunması için gerekli adımları atmanız önemlidir. Umarım bu bilgiler sürecinizi biraz olsun kolaylaştırır. Hukuki süreçte destek olacak daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa, yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım.